Home  |  Program  |  Projekti  |  Reči bez diskriminacije  |  Da li stand up komičari diskriminišu osobe sa invaliditetom?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Reči bez diskriminacije

03. 12. 2019. Niš

Autor: I.P. Izvor: City radio

Da li stand up komičari diskriminišu osobe sa invaliditetom?

Primetno je da OSI se veoma često koriste u umetnosti, književnosti ali i u zabavnim programima na televiziji i nekako im se po pravilu dodeljuju uloge onih kojima se podsmeva, ili su zli, ili su jadni. U filmovima veoma često negativci su osobe sa invaliditetom, bez oka, noge, ruke. Često ih ima i u neslanim vicevima i šalama. Kako Ivan gleda na to?

„To je stereotip jednak drugima, da su Bosanci glupi, Piroćanci škrti, Crnogorci lenji, itd. Jednostavno humor na svoj račun dobro dođe. Ja to radim na društvenim mrežama, šalim se sa svim tim. Par puta godišnje sigurno dobar šlagvort mi da neka situacija. To kada je u vicevima, šalama, kod Kesića na primer, to je humor, i treba to tao prihvatiti. Problem je kad se podsmeva sa nekim drugim ciljem. Vic ko vic je ok. To je nešto što prihvataju. Nikada niste videli Piroćanca na trgu da protestuje mesec dva zato što su opisivani kako jesu. Ili Bosanci“ – kroz smeh odgovara naš sagovornik.

Pa ipak terminologija koja se koristi na primer često u stand-up žanru, nije prijatna. Bude tu i ćopavih, i mucavaca, i ćoravih, baš kao što se i Romi često na neprimeren način opisuju. Kada se skrene pažnja na to, uobičajena reakcija bude da je to stand up koji svuda u svetu postoji i da svi znaju da je to samo šala. Da li to negde utiče na stvaranje stereotipa kod ljudi?

„Ja moram da priznam da kad neko objavi na FB vic o Romima gde je takva nekakva katastrofa prisutna, ja reagujem, a ne reagujem kada se u takav kontekst stave OSI. Drugačija je namera. Romi su percipirani kao incestni, kao sakupljači sirovina, itd i to je zla namera, a da prema nama toga nema, nego je šale radi. Jedan momak iz Bosne, Jasmin mu je ime, stand up komičar je ikorisnik kolica. On svašta radi i na svoj račun i na račun zajednice. Moj utisak je da je samo u vicevima o Romima direktna namera da se diskriminišu a ostalo baš i ne.“

Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije

Najviše komentara