Home  |  Program  |  Projekti  |  Romkinje kao preduzetnice  |  Iako predstavljaju značajni kapacitet za tržište rada Romkinje i Romi nemaju njemu pristupa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Romkinje kao preduzetnice

12. 12. 2019. Niš

Izvor: City radio

Iako predstavljaju značajni kapacitet za tržište rada Romkinje i Romi nemaju njemu pristupa

Romi čine najveću grupu manjinskih naroda u Evropi, sa populacijom koja se procenjenjuje na 10 do 12 miliona. Iako prisutni u skoro svakoj evropskoj zemlji, Romi su skoncentrisani u Centralnoj i Istočnoj Evropi — sa preko 3 miliona samo u Rumuniji, Bugarskoj i Mađarskoj — i na Zapadnom Balkanu, gde njihov broj iznosi do 600.000 u Srbiji.

 Pored njihove brojnosti, još nekoliko drugih aspekata romske demografije čini njihovu situaciju specifičnom. Romi nisu samo najveća grupa manjinskih naroda u Evropi; njihov broj nadmašuje broj stanovnika polovine evropskih zemalja. Za razliku od mnogih drugih grupa naroda, međutim, Romi nemaju svoju zemlju porekla koja je dominantno naseljena njihovim sunarodnicima i koja bi kao takva predstavljala njihove kulturne, lingvističke i političke korene. Visok nivo decentralizacije i geografske razuđenosti Roma unutar evropskih zemalja čini svaki oblik saradnje teškim i skupim.

Za razliku od drugih manjinskih naroda u Evropi ili drugde u svetu koji su bili u mogućnosti da se organizuju kako bi napredovali u svojoj borbi za priznanje i socijalnu pravdu, geografska razuđenost romske populacije čini kolektivno delovanje Roma, i za Rome, usmereno na borbu protiv diskriminacije i marginalizacije, komplikovanim. Da nadoknade ovaj nedostatak imaće dužnost svi oni koji traže socijalnu pravdu u njihovo ime. Prema opsežnom istraživanju sprovedenom 2011. godine u 11 država članica EU, samo jedan od tri Roma je imao plaćen posao, 9 od 10 Roma je živelo ispod nacionalne linije siromaštva i približno 5 od 10 Roma je izjavilo da su iskusili diskriminaciju po osnovu etničke pripadnosti.

Takođe, nasuprot opštoj populaciji Evrope koja stari, romska populacija je mlada; radno sposobni Romi imaju u proseku 25 godina, u poređenju sa prosekom na nivou EU koji iznosi 40, dok mladi Romi čine 10-20% novih učesnika na tržištu rada. Međutim, kako govore podaci iz 2011. godine, samo 15% mlade romske populacije ima završenu srednju školu i skoro 60% onih između 16 i 24 godine starosti nije zaposleno, nije u sistemu obrazovanja niti pohađa neku vrstu obuke . Ovi nedostaci, zajedno sa nedostacima u pogledu dostojanstvenog rada sa kojima je suočena romska populacija u celini, čine izazov kakav je integracija mladih Romkinja i Roma na tržište rada značajnim i urgentnim.

Romske zajednice u Evropi danas se suočavaju sa ogromnim izazovima u pogledu socijalne i ekonomske inkluzije: visokim stopama siromaštva; lošim uslovima stanovanja, često u udaljenim krajevima sa ograničenom infrastrukturom; nejednakim pristupom zdravstvenoj zaštiti; nedostatkom pristupa obrazovanju i lošim kvalitetom obrazovanja; nezaposlenošću ili lošim kvalitetom poslova; i diskriminacijom1. U poređenju sa neromskom populacijom koja živi blizu romskih zajednica, Romi su u značajno lošijoj situaciji u pogledu plaćenog rada i drugih socijalnih indikatora. Generalno gledano, isključenost Roma je mnogo izraženija na Zapadnom Balkanu u odnosu na centralnu i istočnu Evropu.

Romske žene i devojke imaju lošija postignuća u obrazovanju, zapošljavanju i zdravstvenoj zaštiti u odnosu na romske muškarce i dečake. Njihova ograničena obrazovna postignuća, u kombinaciji sa opštom stambenom segregacijom i diskriminacijom, nameću rodno-specifične barijere u zapošljavanju.Tradicionalna podela uloga u odnosu na pol i nedostatak infrastrukture pojačavaju ove barijere, rezultirajući nejednako raspoređenim teretom pri čemu brigu o domaćinstvu i neplaćene kućne poslove obavljaju Romkinje. U mnogim marginalizovanim romskim zajednicama, žene praktično nemaju pristup sistemu brige o deci.

Dok na putu inkluzije Roma na tržište rada stoje mnogobrojne prepreke, mladi Romi se suočavaju sa posebnim preprekama, karakterističnim za mlade ljude. Mladi ljudi imaju najveće šanse da se nađu na privremenim, sezonskim ili poslovima sa skračenim radnim vremenom, kao i da rade u neformalnoj ekonomiji bez pristupa socijalnoj zaštiti. Mladi su ranjiviji u poslovnom ciklusu i često na mestu onih koji se „poslednji zapošljavaju, a prvi otpuštaju”. Posledice ekonomske krize u Evropi teže su se odrazile na mlade, što potvrđuju i opšte brojke o zaposlenosti mladih — koja je, npr. u Španiji iznosila 53.2% u 2014. godini odnosno 39.3% u Severnoj Makedoniji. Nadalje, veliki broj mladih je postao obeshrabren i stoga nisu aktivni tražioci zaposlenja iako su, u principu, dostupni za posao i žele da rade. Generalno gledano, učešće mladih Roma i Romkinja (od 15 do 24 godine starosti) u obrazovanju je značajno poraslo u poslednjih deset godina. Ipak, uprkos povećanom broju Roma u srednjim školama i na fakultetima, razlike u obrazovnom postignuću i dalje su velike, a obrazovni rezultati nisu značajnije uticali na povećanje stope zaposlenosti niti visinu ličnih dohodaka.

Serijal je realizovan uz kofinansiranje Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije

Najviše komentara