Home  |  Program  |  Projekti  |  Romkinje kao preduzetnice  |  Predstoji duga borba za izlazak Romkinja iz začaranog kruga siromaštva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Romkinje kao preduzetnice

16. 12. 2019. Niš

Izvor: City radio

Predstoji duga borba za izlazak Romkinja iz začaranog kruga siromaštva

Oko 90% Roma ima primanja ispod nacionalne linije siromaštva Oko 40% romske dece živi u domaćinstvima u kojima je neko od članova išao na spavanje gladan ili nije mogao da priušti kupovinu hrane tokom posljednjih mesec dana Samo 15% mladih Roma i Romkinja ima završenu srednju školu — gimnaziju ili stručnu. Obrazovno postignuće mladih Romkinja je niže u odnosu na mlade Rome.

U slučajevima kada rade za platu, Romkinje su u većoj meri izložene mogućnosti rada u sivoj zoni u odnosu na Rome. 

Romkinje su lošijeg zdravstvenog stanja i imaju ograničen pristup zdravstvenoj nezi u odnosu na žene neromskog porekla, i češće su korisnici socijalne pomoći u odnosu na muškarce Rome. Diskriminacija nije prisutna samo kod nas i u regionu. Ima je i u Evropskoj Uniji. U Španiji, Rumuniji i Portugaliji, 38-40% Roma obuhvaćenih studijom izjavilo je da su iskusili diskriminaciju na tržištu rada u poslednjih 5 godina. U Italiji, Grčkoj i Češkoj, brojke se kreću od 66 do 74%. Mnogi su takođe izjavili da su bili meta diskriminacije na radu, i to 41% u Češkoj odnosno 33% u Grčkoj.

65% mladih Romkinja, u odnosu na 52% mladih Roma, pripadaju kategoriji koja se nalazi van zaposlenja, obrazovanja i obuke. Rodne razlike u pogledu obrazovnog postignuća i opšteprisutna nejednaka raspodjela neplaćenih poslova u domaćinstvu, u kombinaciji sa ograničenim pristupom uslugama brige o deci, doprinose ranjivosti žena na tržištu rada.

Izazovi sa kojima se žene iz romske zajednice suočavaju su dvostruki: oni koji se odnose na sve žene i oni koji se odnose naročito na žene iz pomenutih zajednica. Tako se one nose sa uobičajenim poteškoćama na polju socijalnog uključivanja koje muče sve žene, kao i poteškoćama koje su pogoršane specifičnom kulturom i rodnim ulogama koje postoje u njihovim zajednicama i koje mogu da ometu njihov lični razvoj. Nizak nivo stručne spreme je naročito kritičan za njihovu situaciju i podizanje istog je vrlo bitno za unapređivanje njihovog potencijala za zapošljavanje i zdravstvenog stanja

 Ključni pokazatelji iz mnogobrojnih anketa koji se odnose na sektor obrazovanja otkrivaju nepovoljan položaj žena iz ovih zajednica, čak i u poređenju sa muškarcima iz istih. Na primer, dok je je 86,5% muških Roma starosti od 15 do 24 godine pismeno, isto je tačno samo za 72,8% žena iz iste starosne grupe. Po istom istraživanju, Indeks rodnog pariteta za višu srednju školu je iznosio 0,8 i ukazivao na to da višu srednju školu pohađa manje žena iz romske zajednice nego muškaraca (isti indeks pariteta je iznosio 0,94 za nižu srednju školu i 1 za osnovnu školu).

Takođe, po izveštaju  Fondacije za otvoreno društvo, dok 11,2% muškaraca iz romske zajednice nije završilo ni jednu godinu obrazovanja, tj. ostali su nepismeni, ovaj procenat je bio tri puta viši među ženama (oko 30% ispitanica je izjavilo da nikad nisu bile upisane u školu).

 Oko 17,5% muškaraca se upisalo u višu srednju školu ili je završilo, dok je taj procenat bio triput niži u slučaju žena.

Zbog svega navedenog potrebno je zaista razvijati jasno osmišljene i za početak finansijski potpomognute inicijative za razvoj socijalnog preduzetništva među Romkinjama. Ono se pokazalo kao izuzetan model za osnaživanje romskih žena u regionu o čemu svedoče brojni primeri kojih smo tek uspeli da se dotaknemo. 

Socijalnim preduzetništvom mogu da se bave i mlađe obrazovane Romkinje ali i starije ukoliko se radi o prodaji rukotvorina na primer. Uspeh jednog socijalnog preduzeća inicirao bi otvaranje novih i na taj način bi se polako suzbijao neverovatni začarani krug siromaštva kome su izložene.

Serijal je realizovan uz kofinansiranje Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije

Najviše komentara