Home  |  Program  |  Projekti  |  Romkinje kao preduzetnice  |  Socijalno preduzeće zaista može da bude rešenje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Romkinje kao preduzetnice

08. 12. 2019. Niš

Izvor: City radio

Socijalno preduzeće zaista može da bude rešenje

Ima mnogo dobrih primera iz regiona kako su se Romkinje uključile u preduzetništvo uz pomoć dobro osmišljenih projekata. Upoznaćemo se sa nekima od njih.

Kako bi se podržalo povlačenje dece iz romske, aškalijske i egipćanske zajednice iz sveta dečjeg rada i njihova reintegracija u školski sistem, kosovski NVO „Idejna partnerstva” je osnovao socijalno preduzeće „Sa-pune” kako bi pomoglo njihovim porodicama da imaju prihode. U vezi sa tim su osnovana tri operaciona centra (u Kosovom Polju,  Janjevu i Srbobranu), a prvobitno je obučeno i zaposleno 18 žena (5 Aškalijki, 4 Romkinje i 9 Egipćanki), gde su one pravile organske sapune, vrećice sa lavandom i filigranske čestitke, a i šile ekološke proizvode i torbe.

Moduli za obuku su osmišljeni tako da budu usklađeni sa niskim nivoom obrazovanja ovih žena. Proizvodi su prodavani uglavnom preko interneta, ali su ih kupci mogli naći i u bibliotekama, kafićima i drugim mestima u Prištini i njenoj okolini. Ove žene su otkrile novi identitet kroz posao. Izgradile su samopouzdanje i stekle finansijsku nezavisnost. Do danas je 26 dece uspešno spašeno od dečjeg rada i uključeno u obrazovni sistem. Ove majke su uzor za svoju decu, od kojih se mnoga ugledaju na majke i inspirisana su da i sama u budućnosti zarađuju za život.

Stažiranje predstavlja dobar način za prenošenje veština i radnog iskustva, čime se olakšava tranzicija od škole do posla. Stažiranjem se dobijaju prilike za formalni rad, obično uz ugovor i zaradu. U nekim slučajevima, savetuje se da se mladim Romkinjama omogući podrška u vidu predobuke, i to kroz dopunsko obrazovanje i obuku za sticanje osnovnih radnih veština.

Stažiranje može otvoriti nove prilike za mlade žene da se bave netradicionalnim profesijama, ali to mora biti praćeno intenzivnim uključivanjem i posvećenošću romske zajednice.

Program obuke Međunarodne organizacije rada za ruralno ekonomsko osnaživanje (Training for Rural Economic Empowerment — TREE) može biti relevantan za Romkinje i Rome u ruralnim i izdvojenim naseljima. Ovaj paket se koristi za izgradnju kapaciteta lokalnih samouprava i nevladinih organizacija za planiranje, dizajniranje i sprovođenje programa obuke i podrške na nivou zajednice. Obuka je zasnovana na tražnji, tj. na identifikaciji i proceni potreba i zajednice i lokalnih ekonomskih mogućnosti. Korisnici stiču veštine, kao i obuku o malom biznisu i podršku nakon obuke, uz pristup kreditnim šemama. Programi obuke i stažiranje mogu takođe biti kreirani na način da prepoznaju i dalje razvijaju veštine koje su učesnici stekli na neformalan način, ali koje još uvek nisu sertifikovane.

Dobar primer za to može se uzeti iz Francuske

Projekat Sertifikacija kompetencija u Francuskoj olakšao je sertifikovanje iskustva i kompetencija koje su odrasli Romkinje i Romi stekli kroz iskustvo prenošenja veština u okviru porodice. Ovaj projekat omogućio je obuku za Rome koji rade u građevinskom sektoru i organizovan je na način da se izađe u susret njihovim potrebama i rasporedu. Na kraju obuke, polaznici su dobili diplome. Rezultat projekta sastojao se u većem zapošljavanju, mobilnosti u okviru sektora građevinarstva i pristupu osiguranju na radnom mestu.

Serijal je realizovan uz kofinansiranje Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije

Najviše komentara