Home  |  Program  |  Projekti  |  Vršnjačko nasilje - stvarnost ili..?  |  Umetnost u službi nenasilja može da odigra ključnu ulogu (I deo)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vršnjačko nasilje - stvarnost ili..?

29. 11. 2019. Niš

Izvor: City Online

Vršnjačko nasilje - stvarnost ili slučajnost?

Umetnost u službi nenasilja može da odigra ključnu ulogu (I deo)

I sami mladi, baš kao i građani sa kojima smo razgovarali sve do stručnjaka, često navode da loši modeli ponašanja koji se mogu videti na medijskoj sceni, kroz medijske sadržaje, rialiti šou programe, ali i ponašanje pojedinih javnih ličnosti u našem društvu, utiču na ponašanje dece i mladih koje nije primereno njihovom uzrastu, a šta više utiču i razvoj ličnosti u negativnom smislu.

Muzika, film, književnost u službi nenasilja (1)

O uticaju medija na razvoj ličnosti za portal City radija govorio je naš poznti muzičar Zdravko Čolić. On smatra da je i uticaj medija kako je rekao “relativan”.

“Mi ne možemo izbeći vreme u kome živimo, niti rialiti programe koji nas zapljuskuju, i na radiju i na televiziji, ali ja ne bih nikad napadao nešto što je trenutno moderno. Mi smo jednostavno robovi civilizacije i na neki način moramo proći kroz sve faze. Prolazili smo rokenrol fazu, prolazili smo razno razne narodne faze, prolazili smo pop fazu. Ja sam prošao kroz ne znam koliko faza. Od uticaja sevdalinke na Radio Sarajevu, preko rokenrola, ritma i bluza, soul muzike, do festivala... I moja karijera je prošla kroz nekoliko faza popularne muzike.

Ovo što našu današnju mladu generaciju zapljuskuje sa televizija je možda preterano, ali to su opet lansirali neki iz sveta. Nisu naši vlasnici televizija i urednici izmislili te rijaliti šouove, možda nismo čak ni tu turbo folk narodnu muziku, koja nije sasvim po mom ukusu. Ili ne postoji više ni izraz turbo folk, to je već zastarelo, to je popularna muzika, samo što ima svoju interpretaciju drugačije vrste, i tekstualno, što mi nismo nekad raspoloženi da slušamo, ali u po nekim momentimo to je to što nas zapljuskuje”, kaže popularni Čola.

On je mišljenja da je to ipak evolucija koja će proći.

“Dakle, pitanje je i države i socijalnog stanja. I onda nekako se i mediji i sama muzika koja je u službi medija, koje se prenosi na slušaoca i gledaoca, ponaša u tom smislu. I koliko god mi to kritikovali, to će trajati dok ne evoluira u nešto drugo. Potrebno je pustiti da vreme učini svoje, kao što je činilo ranije u drugim stilovima. Nemoguće je poreskom politikom zabraniti neke žanrove, niti će neko skinuti program koji je gledan.

Moja deca isto to znaju, prate, zapljusnuti su gde god idu. I ja sam pravim nekad neke etno kompromise, ali na jedan uzvišeniji, sadržajniji način.  Tako da svi smo robovi nekim trendovima. Ali vreme je najbolji čistač i stavlja stvari na svoje mesto. I mi ćemo uskoro biti deo nekog drugog sveta, verovatno ćemo ući u EU, biće tu nekih drugih uticaja. Ali za sada je to, poput turskih i venecuelanskih serija na televiziji, prosto nešto što je u trendu. U nedostatku nekih velikih para i nekih pametnih, prevelikih ideja ljudi se prikljanaju nekim najjednostavnijim medijskim emisijama i sadržajima, tako da to nam je što nam je”, rekao nam je Zdravko Čolić.

Nasilje je tema kojom treba da se bave svi misleći ljudi! 

Muzičar, ali i književnik, sve popularniji kao “glasnogovornik mladih”, Marko Šelić Marčelo i sam se u svojim pesmama i delima bavi problemom nasilja među mladima. Kaže da ga vršnjačko, ali i svako drugo nasilje itekako dotiče, i veruje da javne ličnosti mogu uticati na mlade ljude i promene, naročito kroz direktne susrete i razgovore.

“Verujem da mogu. Mislim da kontakt uživo mora nešto da znači. Ako postoji šansa za neki još direktniji uticaj od stvaralaštva, pretpostavljam da je to nešto slično tome.

A da li me pogađa? Pogađa me veoma. Mislim da je tačna definicija angažovanog stvaralaštva, ne nužno potreba da se spasava svet i da se menja društvo, već upravo duboko lična potreba da se reaguje na uočenu nepravdu. A gde god ima nasilja uvek pričamo o nečemu što nije u redu. Definitivno mislim da je to tema kojom se treba baviti. Pokušao sam time da se bavim kroz muziku, recimo kroz pesmu „Pegla“. Nasilje generalno je tema kojom treba da se bave svi misleći ljudi”, rekao nam je Marčelo.

Ukoliko svako od nas uzme učešća u borbi protiv vršnjačkog i svakog drugog nasilja, ukoliko više nas učestvuje u tome, korak po korak, situacija bi mogla da se promeni na bolje, saglasan je sa nama Marko Šelić Marčelo.

“Mislim da da. Ne znači da ništa nismo uradili, ako pojavu nismo iskorenili potpuno. Ništa što je loše neće nestati trajno, bilo bi potpuno zaluđivački misliti drugačije. Ali da li činjenjem suzbijamo bar malo? Ja bih sigurno rekao da da. Nema nikakvog opravdanja za sedenje skrštenih ruku, ako nešto možete da učinite. Koliko god to nešto bilo malo, mnogo je veće nego ništa”, kaže Marčelo. 

Projekat "Vršnjačko nasilje - stvarnost ili slučajnost?" podržali su Grad Niš i Ministarstvo kulture i informisanja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije

Najviše komentara