Home  |  Program  |  Projekti  |  Vršnjačko nasilje - stvarnost ili..?  |  „Nikada ne treba biti nasilan prema svom detetu i treba ga podržavati u svim situacijama“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vršnjačko nasilje - stvarnost ili..?

14. 12. 2019. Niš

Izvor: City Online

Vršnjačko nasilje - stvarnost ili slučajnost?

„Nikada ne treba biti nasilan prema svom detetu i treba ga podržavati u svim situacijama“

Oni koji psuju pred svojim detetom dok gledaju fudbalsku utakmicu, roditelji koji žučno raspravljaju o tome ko više zarađuje, često koriste pogrdne reči a neretko i podignu ruku na suprugu ili supružnika, pa i na dete trebalo bi da pogledaju predstavu „Dete, nemoj da se predaš“. Junaci ove predstave u pravom smislu te reči su deca, a predstava je namenjena i deci i roditeljima.

Pozorišna predstava „Dete, nemoj da se predaš“ se pored vršnjačkog nasilja i problema sa narkomanijom, bavi i problemom zapostavljenosti dece u porodici, bavi se i problemom  „samovaspitanja“ kome su  deca često prepuštena.  Nastala je u sklopu istoimene akcije koju je pokrenuo Bojan Todorović, a svoju premijeru imala je 21. novembra 2015. u Pozorištu lutaka.

Vršnjačko nasilje je u današnjem društvu jako prisutan problem i ima ga u gotovo svakoj školi, sa druge strane prisutno je i porodično nasilje.

Predstava „Dete, nemoj da se predaš“ nastala je i kao kruna projekta u kome je učešće od samog početka uzela OŠ „Stefan Nemanja“.

Tokom predstave u publici je bilo i suza i ljudi su jako emotivno reagovali. Danijela Petrović učiteljica malih glumaca, đaka 4. razreda ove škole je za City radio rekla koliko su ovakve aktivnosti važne za rešavanje problema nasilja.

„Mnogo je teško i kao što vidite trnovit je put. Ali zaista je veliki značaj ovakvih projekata i nadam se da će ih biti još više i da će druge škole uzeti učešće u ovakvim građanskim inicijativama jer je za ove teme takoreći 5 do 12“, priča učiteljica.

Da bi ovaj poučni komad izgledao upravo onako kako su ga doneli mališani glumci, sa školom i autorom su morali da saradjuju i roditelji. Učiteljica Danijela smatra da su oni otvoreno prihvatili saradnju jer su i sami svesni ozbiljnosti situacije i problema sa nasiljem.

„Roditelji prepoznaju problem i žele da daju svoj doprinos. Cilj nam je svima isti, da se nasilje iskoreni i suzbije. Iz porodice sve potiče, ali, nažalost,  porodica u poslednje vreme gubi na značaju“, kaže učiteljica Danijela.

Učiteljica se nada da će i ova i neke druge predstave doprineti da se porodici vrati pravi značaj i da ona bude ono što jeste - topli dom.

Scenario za predstavu napisao je Dejan Petković, a režirao je autor čitavog projekta Bojan Todorović. Mladim glumcima i ideji podršku je dalo Pozorište lutaka čiji su glumci radili sa mališanima. Svi su se angažovali verujući u zajednički cilj – suzbijanje nasilja i stvaranje zdravijeg okruženja u kome će deca odrastati. Svi su radili volonterski, bez honorara.

Autor teksta za predstavu Dejan Petković fasciniran je time kako su ovi osnovci i to iz nižih razreda, izneli celu priču. Nakon premijere je podelio svoje utiske sa nama.

„Jednostavno su kao profesionalni glumci uspeli da iznesu sve bitne segmente teksta i ono što je jako bitno uspeli su da komuniciraju sa mladom publikom. Njihova gluma je dar Božji i mislim da su osigurali život ove male predstave“, ponosan je Dejan.

Dejan Petković je komad „Dete, nemoj da se predaš“ pisao za odrasle glumce i on sadrži i šamaranje i grube gestove, kao i tekst u kome se često pominju psovke. Budući da i roditelje i decu glume mališani oni su to izveli na jedan suptilan, dečji način, ali je suština i te kako vidljiva.

„Oni su to sveli na svoj nivo mere, zato to deluje ublaženo, jer su njihove dečije prirode ublažile surovu gestualnost. Ali se iza te njihove iskrene igre krije dublje značenje i naslućuju bolne priče“, priča autor.

Tvorac predstave smatra da bi ona u izvođenju profesionalaca delovala zastrašujuće, ali je srećan što su deca glumom dostigla vrhunski nivo i ispunila svoj zadatak.

Nakon predstave smo razgovarali sa jednim od aktera Veljkom Rašićem koji, iako ima tek 10 godina, zna da ljubav rešava mnoge probleme i savete za rešavanje sukoba.

„Treba da se volimo i sarađujemo sa  decom kada ih neko maltretira. Ako se više volimo porodica je jača i niko ne može da je uništi. Treba da razgovaramo sa direktorom i prijavimo onoga ko nas je maltretirao, jer je to u stvari hrabro“, poručuje Veljko.

Anđela koja takođe ima 10 godina i u predstavi je glumila majku. Iz ovog komada i sami glumci su izvukli pouku da ne smemo biti nasilnici u porodici.

„Nikada ne treba biti nasilan prema svom detetu i treba ga podržavati u svim situacijama“, poručuje Anđela.

Jedanaestogodišnja Dunja bila je u publici. Ona smatra da je predstava “Dete, nemoj da se predaš” jako poučna, ne samo za decu već i za njihove roditelje.

„Treba da čuvamo, poštujemo i volimo svoju porodicu, kao što ona voli nas. Da budemo dobra i poslušna deca. A roditelji svoju decu treba više da grle, pokazuju ljubav i pričaju sa njima“, kaže Dunja.

Glumac iz predstave Milutin kroz recitaciju koju govori na kraju komada šalje divne poruke. Za City radio je ponovo govorio ove važne stihove i kazao nam kako razmišlja o temama koje se provlače kroz predstavu.

„Razmišljam o nasilju i ono je loše. Njime ne treba rešavati sukobe, možemo to i rečima“, zaključuje Milutin.

Projekat "Vršnjačko nasilje - stvarnost ili slučajnost?" podržali su Grad Niš i Ministarstvo kulture i informisanja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije

Najviše komentara