Home  |  Sport  |  Kada junak iz crtaća postane stvaran, rađa se šampion
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Sport

25. 10. 2012. Niš

Autor: Zorica Milenković Izvor: City radio

Kada junak iz crtaća postane stvaran, rađa se šampion

Andrija Stanković, karatista Elida i učenik IV razreda Prve niške gimnazije "Stevan Sremac" iz Niša, do sada ima više od 150 medalja sa domaćih, evropskih i svetskih takmičenja u karateu. Sa svojom Elid ekipom, pored ostalih, ponosno nosi i titulu Vicešampiona sveta i Balkanskog prvaka u karateu.

Ova godina bila je veoma uspešna za Andriju. Među najznačajnijim uspesima je medalja iz Švedske, kada je kao najmlađi takmičar naše reprezentacije u seniorskoj kategoriji osvojio bronzu. 

 

Ove godine postao je i seniorski državni prvak, a zatim je usledila svetska bronza za seniore proteklog vikenda u Milanu, na 20. Svetskom prvenstvu.

Tada su Elidovi karatisti, a među njima i Andrija poneli titulu vicešampiona sveta.

Nakon toga usledio je 4. Balkanski šampionat u Čačku kada su Andrija i kata tim Elida, Miloš Bižić i Savo Skitnja,  postali Balkanski prvaci u seniorskoj kategoriji. 

Brojne su medalje i pehari koje je Andrija osvojio za oko 10 godina bavljenja karateom. Počeo je od 1. razreda osnovne škole, a poslednje 3 godine karateom se bavi profesionalno.

A sve je počelo sa Gokuom

Neverovatni Andrijini uspesi, profesionalni odnos prema sportu, naporni i ozbiljni treninzi, a sa druge strane odličan uspeh u školi i sasvim normalan život mladića, koji van sporta podrazumeva izlaske i  druženje sa prijateljima, zaista izazivaju divljenje. 

Zato na pitanje - kako je sve počelo, Andrija, sada već maturant Prve niške gimnazije, sa osmehom nas vraća u detinjstvo.

„Možda to sada smešno zvuči, ali zaista kao klinac sam gledao crtani film Zmajeva kugla u kojem je glavni junak Goku. To je film o kung fu veštinama. Tada sam poželeo  da savladam borilačke veštine,  ali sam se ipak opredelio za karate.  U početku mi nije bilo baš lako, ali sam vredno trenirao. I kao mali bio sam prvak države, mada nisam bio baš svestan tog uspeha i šta to znači biti najbolji u zemlji“, priseća se Andrija svojih početaka.

Goku je na početnim turnirima imao manje uspeha, onda su uspesi postajali veći, da bi na kraju stigao do svetskog šampiona.

To je i Andrija tada poželeo. Postajalo je sve ozbiljnije, a Andrija sve uspešniji.

„Mene karate ispunjava. Meni su treninzi zadovoljstvo. Karate je disciplinovan sport. Pomogao mi je i u izgradnji samopouzdanja, sticanja sigurnosti u sebe, i uz školu, ovaj sport mi je veoma važan. On uči strpljenju i pronalaženju smirenosti, unutrašnjeg mira, unutrašnje moći, koncentraciji. Sve to mi pomaže da budem uspešan i u školi i uopšte u životu “, kaže Andrija.

Andrija planira da upiše DIF i da nastavi sa karateom, a da jednog dana postane i trener i da svoja iskustva i sposobnosti prenosi na mlađe, jer zaista veruje da ovaj sport pomaže u izgradnji ličnosti i razvijanju pozitivnih osobina. Svaka medalja Andriji mnogo znači, ali posebno ga raduju uspesi sa reprezentacijom Srbije. 

I ono što je postala gotovo svakodnevica sportista u našoj zemlji, dešava se i Andriji i njegovom klubu "Elid". Uprkos visokim rezultatima finansijska podrška Grada, opština, institucija, nekih jačih sponzora, izostaje. 

Na svako od ovih takmičenja, sa kojih obavezno donose zlato, srebro i bronzu, Andrija i njegovi drugari karatisti najčešće odlaze o svom trošku. 

Komentari (2)

ostavi komentar
pet

26.10.

2012.

anonymous [neregistrovani] u 09:59

Samo jedno pitanje

U kojoj federaciji je prvak?

PRVENSTVO SVETA JE ODRZANO U MALEZIJI: http://karateserbia.org/wordpress/wp-content/uploads/2011/06/2011-Svetsko-prvenstvo-kadeti-juniori-mladji-seniori-Malezija-rezultati.pdf

PRVENSTVO BALKANA U HERCEG NOVOM: http://karateserbia.org/wordpress/wp-content/uploads/2012/03/2012-Balkansko-prvenstvo-Osvajaci-medalja.pdf

PRVENSTVO SRBIJE ZA SENIORE: http://karateserbia.org/wordpress/wp-content/uploads/2012/04/2012-04-14-Delegat-prvenstvo-KFS-seniori-rezultati.pdf

REGIONALNO PRVENSTVO EVROPE JE ODRZANO U MOSKVI

EVROPSKO PRVENSTVO ZA KADETE I JUNIORE JE ODRZANO U AZERBEJDZANU: http://karateserbia.org/wordpress/wp-content/uploads/2011/06/2012-Evropsko-prvenstvo-kadeti-juniori-mladji-seniori-rezultati.pdf

Ovom momku svaka cast i sve cestitke, sa zeljom da nastavi dalje i nikad ne odustane. Mi ne osporavamo taj uspeh, samo sto su vecina tih medalja postignute u POGRESNIM federacijama. Neka predje u wkf-u i takmici se lepo.

A sto kazete da podrska Grada Nisa izostaje, izostaje zato sto karate klub Elid, jak i uspesan klub, nije clan Karate Federacije Srbije.

Odgovori
pet

26.10.

2012.

anonymous [neregistrovani] u 09:52

Nejasnoce

Pa zar klub ne finansira nista nego jadni ljudi moraju sve iz svog dzepa da plate? Mislim da je redno da klub pokriva troskove s obzirom da ti uspesi takmicara predstavljaju dobar marketing za klub.

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije