Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Sport

11. 09. 2017. Niš

Autor: Tekst i foto: Prof.dr Marko Aleksandrović

Veliki uspeh niških atletičara

Sa Prvenstva Srbije u atletici, održanog u nedelju, u Kragujevcu, u organizaciji Nacionalnog sportskog saveza slepih i slabovidih (NSSSS) niški atletičari vratili su se sa jednom zlatnom i jednom bronzanom medaljom u disciplini sprint.

Stefan Stevanović (vodič Boško Milosavljević) je osvojio zlatnu medalju na 100m, a Igor Cvetković (vodič Dimitrije Aranđelović) bronzanu na dvostruko dužoj deonici.   Osvajač sjajnijeg odličja, Stefan Stevanović je slep od svoje treće godine života. On je briljantan student Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu, a za nekoliko sedmica završava osnovne akademske studije.

„Prezadovoljan sam nastupom, ali i osvojenom medaljom. Već godinu dana sam u ozbiljnim treninzima. Iako sam u sportskom smislu primarno golbalista, kapiten „Naisa“, atletski trening predstavlja 80% mog ukupnog treninga. Poznato je da su mnogi svetski golbalisti sjajni atletičari. Legendarni Miroslav Jančić je na Paraolimpijskim igrama u Seulu 1988. godine osvojio po zlato u golbalu i bacanju koplja.“ – naglasio je Stefan Stevanović. 

On je dodao da je za ovakav uspeh bila presudna saradnja sa Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu (FSFV). FSFV je ustupio svoj prostor za trening, a studenti su u okviru svoje stručne prakse sprovodili trenažni proces.

 „Ne bih mogao da uspem u ovome da nisam imao podršku FSFV-a, nastavnika i studenata koji su radili sa mnom. Jako sam napredovao poslednjih meseci u treningu sa svojim vodičem Boškom Milosavljevićem, inače studentom master studija na pomenutom fakultetu. Uloga vodiča je jako bitna. Zbog toga na velikim takmičenjima u trkačkim disciplinama i on staje na pobedničko postolje pored trkača koga je vodio i naravno,  prima medalju i ostale privilegije“. – objasnio je šampion države.

Igor Cvetković, takođe golbalista, na 200m je osvojio bronzanu medalju. Trenira dugo koliko i Stefan, ali zbog posla u različito vreme.

„Medalja je plod konkurencije, a meni je jako bitno da sam napredovao poslednjih godinu dana. Treniram svakodnevno, nikada u životu nisam imao ovakav kontinuitet. Obećavam bolji rezultat naredne godine. Zahvaljujem se i vodiču, Dimitriju Aranđeloviću, na sjajnoj saradnji. Kao i FSFV-u na logistici“ – objasnio je„bronzani“ Igor.

Naši sagovornici, osvajači državnih medalja, pozivaju sve osobe sa oštećenjem vida da se jave i treniraju bilo koji sport. Naglašavaju da medalje ne treba da budu imperativ, već zdravlje.

Osvrt na takmičenje je dao i prof. dr Bojan Jorgić, najveći srpski stručnjak iz oblasti fizičkih aktivnosti osoba sa invaliditetom, koji je na ovom takmičenju bio šef delegacije ekipe iz Niša, ali i predstavnik FSFV-a.

„FSFV je oslonac niškom sportu, pa i sportu osoba sa invaliditetom. Prošlogodišnjim protokolom o saradnji sa NSSSS-om, definisali smo i intenzivniji rad sa osobama sa oštećenim vidom. Golbal je prvi rezultat te saradnje, a evo plodova dobrog rada i u atletici. Prisustvo naših studenata je bilo od presudnog značaja za organizaciju ovog takmičenja, a neke discipline bi bilo nemoguće organizovati bez njih. Uspeh niških atletičara me raduje, ali ne iznenađuje, jer znam da sa njima rade sjajni studenti.“ – izložio je svoje viđenje ovaj univerzitetski autoritet.

Inače, niška delegacija je brojala jedanaest članova. Pored atletičara, Stefana Stevanovića i Igora Cvetkovića, te šefa delegacije, prof. dr Bojana Jorgića, delegaciju su činili još: Boško Milosavljević (vodič), Dimitrije Aranđelović (vodič), Tamara Miloradović (vodič), Nikola Petković (vodič), Igor Popović (pratilac), Predrag Anđelković (pratilac), Stefan Mićićelović (trener) i Ivan Popović (trener).

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije