Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Sport

30. 12. 2017. Niš

Autor: Zorica Milenković Izvor: City radio

Najbolji mladi sportista Niša Andrija Petković

Andrija Petković, plivač kluba “Sveti Nikola”, inače gimnazijalac, učenik drugog razreda Prve niške gimnazije “Stevan Sremac”, najbolji je mladi sportista Niša.

Žiri koji čine dosadašnji dobitnici priznanja “Najbolji sportista Niša” i članovi Sekcije sportskih novinara Niša su za najboljeg mladog sportistu izabrali 16-godišnjeg plivača Andriju Petkovića, koji je do sada osvojio 15 medalja - sedam zlatnih, šest srebrnih i dve bronzane  na državnim prvenstvima, oborio  državni rekord na 50 metara leđno za juniore, na Prvenstvu centralne Evrope u Rumuniji osvojio drugo mesto kao član reprezentacije u disciplini 100 m kraul.

Na takmičenjima u zemlji i inostranstvu Andrija je 11 puta proglašavan za najboljeg učesnika.

Andrija se plivanjem bavi od 2007. godine. Kao dečak, maštao je da igra fudbal, kaže kao i većina dečaka, ali je njegov deka, trener i predsednik kluba “Sveti Nikola” u njemu prepoznao talenat i ostao istrajan u tome da Andrija ozbiljno počne sa treninzima. Kada su počele da se ređaju medalje i uspesi Andrija je shvatio da može da prelazi granice i sada bez plivanja ne bi mogao da živi. 

“Ozbiljnije sam počeo da treniram pre dve godine, kada sam dovoljno sazreo i shvatio da treba da iskoristim svoj talenat i to što imam dobre uslove za treninge. Sada imam ambiciju da budem još bolji”, rekao je Andrija za City radio.

Prelomni trenutak bio je kada je Andrija osvojio prvu medalju na državnom prvenstvu. Među medaljama koje mu najviše znače su odličja sa takmičenja centralne Evrope, kada je postao vicešampion, medalje sa državnih prvenstava, a veoma mu znače i medalje sa školske Olimpijade, gde je bio briljirao i na republičkom nivou a osvojio ih je za svoju školu Prvu nišku gimnaziju “Stevan Sremac”. Ne zaboravlja ni svoje prvo zlato sa Međunarodnog mitinga u Paraćinu 2010. godine.

Nedavno je Andrija oborio i državni rekord, među juniorima do 16 godina, na 50 metara leđno i prevazišao evropskog prvaka Velimira Stjepanovića.

“Oborio sam ga za 22 stotinke, a to je bio rekord koji nije oboren 9 godina”, kaže uz osmeh Andrija.

Naviknut na takmičenja, tremu je kaže odavno prevazišao. Njegove tehnike su kraul i leđno. Zna da može, siguran u sebe, Andrija hrabro grabi ka novim medaljama.

Najveća podrška mu je porodica, roditelji i naravno deka, njegov trener, koji ga je i uveo u svet plivača.

Andrija vrlo naporno trenira, dva puta dnevno. Budi su u 5 i 20 svakog jutra i već od 6 je na treningu, i ako je u školi u prepodnevnoj smeni, pravo iz bazena dolazi u školsku klupu. Jutarnji i večernji treninzi jesu naporni, ali sve uspehe koje je postigao do sada daju mu energiju da bude istrajan u tome i bude još bolji u godinama koje dolaze.

I u školi su svi veoma ponosni na Andriju i spremni da ga podrže, kako bi uspeo da uklopi naporne treninge sa školskim obavezama.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije