Home  |  Sport  |  Košarka  |  Učenje nikad ne prestaje, uspeh nije samo ako pobediš
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Košarka

04. 09. 2020.

Autor: Marija Jevremčević Izvor: City radio

Učenje nikad ne prestaje, uspeh nije samo ako pobediš

Na inicijativu Košarkaškog saveza Grada Niša i kluba Fer plej na amfiteatru organizovana je tribina u čast pokojnog Branislava Baneta Milačića, proslavljenog niškog košarkaškog trenera. Svetislav Kari Pešić, jedan od najtrofejnijih košarkaških trenera u Evropi je u to ime govorio na tribini. On je komentarisao aktuelnu košarkašku situaciju, ali se i osvrnuo na bitne ljude iz sveta košarke, trenutke koje je proživeo i to koliko je uloga trenera važna u životu sportiste.

Budućnost košarke u Srbiji prokomentarisao je sa optimizmom: ,,Imamo budućnost, zato što je ogromna  košarkaška tradicija u Srbiji, a to ti na neki način i obezbeđuje budućnost. Srbija je jedina zemlja gde je košarka najpriznatija i najtrofejnija, ali mislim da nemamo dobru organizaciju i da bi morali da menjamo organizaciju i da se adaptiramo,“  rekao je Pešić.

,,Mi smo ponosna mala zemlja  sa ogromnom istorijom i tradicijom u kulturnom i  kakvom god hoćete aspektu. Kad posetite spomen muzej u Domu vojske, sve vam je jasno. Život je dijalektika, ono što je bilo juče, bilo je juče. Važno je šta je danas i šta se sutra dešava i mi u sportu moramo da se prilagođavamo,“  dodao je on.

Trenirali ste mnoge evropske klubove. Srbija je zemlja košarke. Po čemu su to naši košarkaši drugačiji od drugih?

“Ja bih rekao da je najveća razlika u kreativnosti koju naši košarkaši imaju, da se odluke razlikuju od standardnih šablona koje vidimo kod igrača drugih nacija. Verovatno je razlog to što se metodika  treninga kod trenera  sa mladima razlikuje. U toj metodici trenera u jugoslovenskoj školi, a sada i srpskoj, individualna tehnika je bila baza za sve. Ja bih rekao da je to ABC košarka, nije se prelazilo na sledeću temu dok mladi talenti nisu savladali do perfekcije osnovu. Kad ti savladaš individulanu tehniku i počneš da je primenjuješ onda imaš individualnu taktiku. Rešavaš probleme na terenu i odbranu i napad. Osnove su naučene i te osnove su ti omogućile da na terenu rešavaš iznenadne situacije, gde je mali prostor,  pet igrača s jedne i druge strane i jedna lopta i da bi rešavao probleme, potrebna je baza, a baza je tehnika. U toj situaciji naši igrači znaju da iskreiraju zahvaljujući fundamentima. “

U Indijanapolisu ste osvojili sa reprezentacijom jednu od, po mnogima, najbitnijih titula. Kako  motivisati igrače kada izađu na teren protiv jačeg  protivnika i kada se desi da im “nije dan“?

“Ne bodrimo ih. Postoje ciljevi i oni znaju da postoji nešto što treba dostići i to te motiviše da daš uvek više da bi postigao taj cilj. Naravno i taj osećaj i samopouzdanje koje je neophodno da se da igraču, ali niko nije rođen sa samopouzdanjem, ono se trenira.  Posao trenera je da pozitivnim uticajem pomogne da igrač bude bolji.”

Šta to fali niškoj košarci pa je nema među elitnim takmičenjima?

“Ono što bih i ja voleo, kao i većina zaljubljenika košarke, je da postoji jedan vrhunski klub koji je kompetitivan i koji može da igra apsolutno ravnopravno sa svim srpskim timovima. Nadajmo se da će se to desiti. “

 Šta biste poručili mladima koji su tek sada stali na parket?

“Ako su već izabrali da se bave sportom ili košarkom u ovom slučaju, poručio bih im da se posvete sto posto, jer ako posvećenost nije sto posto, neće biti onoga što su zamislili. “, zaključio je Pešić.

Tribina je početak projekta  “Sećanje na Baneta Milačića”, a kraj projekta biće obeležen  jakim turnirom u ženskoj košarci, s obzirom na to da je baš ona ostavila pečat na Milačićevu karijeru.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije