Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalni sport

11. 10. 2012. Niš

Autor: Tijana Nikolić Izvor: City radio

Najmasovniji čas fizičkog

Preko 80 osnovnih škola u Srbiji u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu učestvovalo je u najmasovnijem času fizičkog vaspitanja. Đaci su u isto vreme izašli na sportske terene i pola sata se bavili fizičkim aktivnostima. 11 osnovnih škola u Nišu podržalo je ovu akciju.

Jedna od njih, OŠ „Ratko Vukićević“, izvela je preko 400 učenika prve smene na školske terene. Učenici 19 odeljenja te škole različitih uzrasta uživalo je u zajedničkim sportskim aktivnostima.

„Ja sam kao direktor ove škole, i u ime celog kolektiva, jako počastvovana što učestvujemo u ovakvoj akciji na nivou cele Srbije. Mi inače u školi kad god je to moguće promovišemo zdrave stilove života, ne samo na časovima fizičkog već i na ostalim časovima. Ovo je prava stvar, mislim da će se ovakvim i sličnim akcijama ponovo razviti svest o zdravim stilovima života“, rekla je direktorka OŠ „Ratko Vukićević“, Divna Stevanović.

Đaci različitih uzrasta rekli su za City radio da vole sport, da treniraju razne sportove, ali da se van treninga i časova fizičkog ne bave sportskim aktivnostima kroz igru, kao što je to bio čest slučaj kod ranijih generacija. Bilo je i onih koji su nam rekli da se ne bave sportskim aktivnostima, već igraju video igrice.

Upravo odvikavanje novih generacija od igranja video igrica i gledanja TV-a i njihovo navikavanje na zdrave stilove života su ciljevi ove akcije koju su podržali Ministarstvo prosvete i Savet za školski sport Srbije.

Akciju su organizovali Komitet za međunarodnu saradnju studenata medicine sa projektom „Mladi su zakon“. Slogan današnje akcije je „Pronađi meru“.

„Naš cilj je da informišemo ljude i podstaknemo svest o tome koliko je važno imati pravi balans u životu. Nije obavezno biti rob nekih navika i vežbati pet puta dnevno i jesti samo voće i povrće kako bi se postigla ta prava mera, već je dovoljno sići jednu stanicu ranije iz autobusa, prošetati, ići stepenicama umesto liftom... Mi kao studenti medicine svesni smo povećanja dijabetesa, gojaznosti i povišenog krvnog pritiska kod dece, pa smo odlučili da sa ovom akcijom krenemo sa najmlađima, jer smatramo da od najranijeg doba treba da se prate neki zdravi stilovi života“, kazala je Anita Petković, student medicine i organizator.

Ovaj javni čas predstavlja „probu“ za obaranje Ginisovog rekorda, koje planiraju sledeće godine. Za sada, taj rekord pripada Kanadi, koja je sprovela ovakav masovni čas fizičkog vaspitanja sa 2.885 đaka.

U ovoj akciji u Nišu, učestvovale su osnovne škole: „Ratko Vukićević“, „Mika Antić“, „Čegar“, „Duško Radović“, „Car Konstantin“, „Učitelj Tasa“, „Dositej Obradović“, „Radoje Domanović“, "Vožd Karađorće“, „Sveti Sava“ i „Kole Rašić“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije

Najviše komentara