Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 01. 2020. Niš

Izvor: City radio

Badnji dan i Badnje veče najavljuju Božić

Badnji dan i Badnje veče obeležavaju se u krugu porodice i svečano najavljuju Božić. U Srbiji se obeležavaju liturgijama u hramovima Srpske pravoslavne crkve, paljenjem badnjaka i tradicionalnim porodičnim okupljanjem za posnom trpezom.

Badnji dan je praznik pravoslavnih vernika i poslednji dan četrdesetodnevnog Božićnog posta. Na Badnji dan se u kuću unosi badnjak, po koji se nekada odlazilo u šumu, a danas se uglavnom kupuje.

Pred kraj dana, obično oko 16 ili 17 sati, badnjak se loži u znak sećanja na vatru koju su po narodnom predanju vitlejemski pastiri naložili u pećini u kojoj se rodio Isus Hrist. To je simbol svetlosti i toplote, a varnice koje pri tom nastaju nada su da će narodna godina biti rodna.

U crkvama širom Srbije služe se povečerja i pale se badnjaci, a tradicionalno na Badnje veče organizuje se nalaganje badnjaka ispred Sabornog hrama u Nišu, ali i ispred ostalih hramova u gradu.

Nakon loženja badnjaka, u obližnjoj crkvi ili pred kućom, porodica se okuplja oko posne trpeze. Večera na Badnje veče treba da bude skromna i tiha. Badnji dan je pun običaja i simbolike vezanih za dom i porodično ognjište.

Svi običaji imaju smisao hrišćanskog zajedništva. Smatra se da se porodica okupljena oko badnjaka zagreva ljubavlju i slogom. 

Sutradan, na Božić u Sabornom hramu održaće se Sveta liturgija, kao i narednog dana na Sabor majke Božije.

U srpskim porodicama se zadržao i običaj darivanja „položajnika“, prve osobe koja na Božić ulazi u kuću.

Zajedno sa Uskrsom, Božić je jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Božić je porodični praznik i slavi se u kući. Smatra se da bi tog dana svi koji su tokom godine bili u svađi, trebalo da se izmire i oproste uvrede.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije