Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 04. 2019.

Autor: Redakcija Izvor: City Radio, Foto:City radio (arhiva)

Obeležena Lazareva subota - Vrbica

Venčić od tek olistale vrbe i zvonce krasili su u subotu mnogu decu u našem gradu. Zbog dečijeg praznika-Vrbice, Lazareve subote.

Smatra se da je Vrbica dečiji praznik, jer je Hristos, prema Jevanđelju, ulazeći u Jerusalim rekao – “Pustite decu meni, jer takvih je Carstvo nebesko”.

Lazareva subota ili Vrbica je praznik kojim se obeležava vaskrsenje Lazara četvorodnevnog, poslednjeg čuda Hristovog pred nedelju stradanja, smrti i vaskrsenja.

Praznik Vrbice počinje večernjim bogosluženjima, kada se u hramove unose vrbove grane. Tada se vrši obred blagosiljanja vrbe, koje su simbol palminih grana kojima je narod pozdravljao Hrista kada je dan posle, na Cvetnu nedelju, ušao u Jerusalim. Pošto se vrba osvešta, sveštenik narodu deli grančice, a zatim se tri puta obilazi oko hrama sa crkvenim barjacima, ripidama i čiracima.

Narod obilazi oko hrama uz pevanje pesama Lazareve subote. Nakon toga, mlade vrbove grančice se odnose kućama i stavljaju pored ikone i kandila.

Ovim danom počinju veliki Vaskršnji praznici.

Istorijat Lazareve subote

Lazareva subota je sećanje na događaj u Vitaniji, gde je živeo mladi čovek Lazar sa sestrama Martom i Marijom, koji je sa svim pojedinostim opisao jevanđelist Luka.
Na vest o smrti Lazarevoj, kako je zapisano u Jovanovom Jevanđelju, Isus je došao u Vitaniju, gde je njegov prijatelj već četiri dana bio sahranjen. Došao je do groba, naredio da se skloni grobni kamen i pozvao Lazara da izađe, što je on i učinio, sav uvijen u pogrebne pokrove, kaže predanje koje je preneo sveti Jovan u svom Jevanđelju.

Ovaj događaj smatra se u hrišćanstvu pobedom života nad smrću i nagoveštaj Hristovog stradanja i vaskrsenja, u kome je osnova novozavetne vere. To poslednje čudo Hristovo, koji se već pročulo po čudesnim isceljenjima i drugim podvizima kojim je potvrđivao snagu potonje vere, ozlojedilo je judejske sveštenike i uzrok je presude na smrt raspećem koju mu je u sredu, u nedelji stradanja, izrekla jevrejska skupština Sinedrion. Lazar je živeo još trideset godina kao episkop na Kipru, gde ga je posetila i Bogorodica i poklonila mu omofor, njenom rukom izvezen. Spomen svetog Lazara Četvorodnevnog slavi se od prvih dana hrišćanstva, a njegovo ime je simbolično i na jevrejskom jeziku El-azar znači - Bog je pomogao. Njegove mošti počivaju danas u Carigradu, gde su prenete 890. godine sa Kipra, odnosno iz Kitona kod Larnake, gde je stajala nadgrobna ploča sa natpisom - Hristov prijatelj.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije