Home  |  Vesti  |  Kraj uzbudljive avanture: Nišlija Predrag Perunović savladao i Vladara Istoka
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 09. 2017. Niš

Autor: Ivana Petrović Izvor: City radio

Kraj uzbudljive avanture: Nišlija Predrag Perunović savladao i Vladara Istoka

Gotovo je! I Vladar Istoka je savladan! Posle uzbudljivog i ekstremnog putovanja motorom, dugog 16.000 km, kroz osam zemalja i isto toliko vremenskih zona, a koje je trajalo ravno 43 dana, Nišlija Predrag Peđa Perunović je upravo zastao i poslao nam sliku kraj mosta u Vladivostoku, krajnje odrednice njegove životne moto avanture.

Na tom neverovatnom putovanju, Predrag je, da podsetimo, prošao: Bugarsku, Tursku, Gruziju, Jermeniju, Azerbejdžan, Kazahstan, Mongoliju i Rusiju. Približio nam je prestonice: Sofiju, Istanbul, Tbilisi, Jerevan, Baku, Astanu, Ulan Bator ali i sve one gradove kroz Rusiju, kroz koje ide i Transibirska železnica, a to su: Novosibirsk, Krasnojarsk, Jirkutsk, Ulan Ude, Khabarovsk i Vladivostok - na kraju. Prelazio je neke jako velike reke kao što su: Ural i Amur, jedna od najdužih na svetu, vozio je oko Kaspijskog jezera koje je najveće na svetu, Bajkalskog jezera koje je najdublje na svetu,po veoma hladnom vremenu vozio je 8.000 kilometara kroz Sibir i transibirski region, kroz kazahstanske stepe, sibirske tundre. Pokazao nam je slikom, glasom i video zapisom  jedinstvenu arhitekturu evroazijskog regiona, spomenike i druge istorijske i kulturološke osobenosti krajeva kroz koje je prošao.

Time se naš neobični sugrađanin ne samo pridružio listi odvažnih i hrabrih ljudi, koji snagom volje ostvaruju najneverovatnije ciljeve, od osvajanja planinskih vrhova, morskih dubina ili koji otvorena srca prelaze kilometre i kilometre različitih državnih granica na različite načine. On se, samom odlukom da na ovakvo neizvesno putovanje uputi sam samcit, direktno plasirao u sam njen vrh.

Kao što smo već pisali , ovaj Peđin podvig jeste sasvim jedinstven i zbog toga što je tokom 42 dana "mobilisao" brojne pratioce na Fejsbuku, razumljivo porodicu i prijatelje, ali i stotine onih koji ga ne poznaju drugačije osim u virtuelnom prostoru da iz dana u dan, noći u noć, iščekuju redovni izveštaj o svemu što mu se događalo, o izvanrednim predelima koje je video, o dragocenim ljudima sa kojima se usput sprijateljio, o hrani, putevima ali i o ličnom doživljaju i osećanjima koje su se u njemu budile od grada, do grada - sa svakim pređenim kilometrom.

Zato ne treba da čudi emotivna reakcija mnogobrojnih posmatrača ovog divnog i čudnog avanturističkog putešestvija juče kada je Peđa, posle pređene pretposlednje deonice, zapisao:

"Danas sam prešao 539km što znači da sam se opasno približio Vladivostoku za sutra. Dišem mu za vratom...To sam i hteo! Hoću da elegantno, bez napora, završim poslednjih 220km sa uzivanjem, po lepom i suncanom vremenu i uđem manirom pobednika i osvajača novih prostranstava."

Pitamo danas Peđu kakav je osećaj stići do tako odvažnog cilja. Zbunjen je, pomalo, od sreće i oduševljenja,  a ponajviše ponosa jer je ostvario nešto izvanredno, pomerio granice sopstvenih mogućnosti na novu lestvicu.  Zadovoljan je i što je čitavo putovanje izdržao u besprekornom stanju tela i duha.

Ostavljamo ga da napiše i objavi, najvažniju do sada crticu sa putovanja. Da podeli taj ponos sa svima koji ga bodre već 43 dana.

Iskrena pozitivna podrška i bodrenje gotovo da ne postoji na najpopularnijoj  ali poprilično "otrovanoj" poltikom, društvenoj mreži pa bez imalo sumnje moramo da naglasimo - da Predraga i to izdvaja i daje čitavoj njegovoj avanturi, kojoj je omogućio da bude u isto vreme i naša, sasvim poseban blistavi pečat.

U očekivanju da se Peđa Perunović vrati u Srbiju, (kako je objasnio on će se vratiti avionom a njegov verni motor, koji ga nije ni sekunde izneverio - vozom do Sočija, odakle će ga Peđa kasnije dovesti do Niša), i nadi da će i na kraju ovog putovanja, kada se odmori i posveti porodici bez čije podrške i ljubavi sve ovo i ne bi bilo moguće,  podeliti sa svima nama još koji detalj velike avanture, ostaje samo da mu se zahvalimo što je pacifističkim osvajačkim pohodom, učinio kraj ovog leta svima nama zanimljivijim a nas, Nišlije  ničim zaslužne - ponosnima što je baš jedan od nas, dobri dečko iz komšiluka, ostvario ovakav podvig. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije