Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 09. 2017. Niš

Autor: Zorica Milenković Izvor: City radio, EU info kutak

Najbolja naučna zabava ovog petka u 8. Noći istraživača!

Poslednjeg petka u septembru, od 17 do 22 sata održaće se Noć istraživača. U Nišu će se ova edukativna i zanimljiva manifestacija održati na pet lokacija - u Tvrđavi, nalazištu Medijana, Narodnom muzeju, Univerzitetskoj biblioteci „Nikola Tesla“, Prirodno-matematičkom fakultetu.

Noć istraživača je besplatna manifestacija koja ima za cilj da kroz popularnu nauku i zabavu, predstavi istraživače, njihove ideje u novim, atraktivnim i interaktivnim programima koji su prilagođeni svim uzrastima i ne zahtevaju predznanje.

Susret sa istraživačima u Tvrđavi 

„U Tvrđavi će biti najveći broj istraživača iz različitih oblasti. Fizičari će govoriti o vakuumu, geografi o svetu stena i minerala, matematičari o mate migracijama, biolozi o zelenim stanovnicima kopna, putevima širenja pirinča, vodenim organizmima“, najavila je organizatoka „Noći istraživača“ i vanredna profesorka PMF-a dr Aleksandra Pavlović. 

Noć posvećena Nikoli Tesli u Univerzitetskoj biblioteci

Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“ posvetiće ovu noć naučniku čije ime nosi, a kako je najavio upravnik Univerzitetske biblioteke Zoran Živković, posetioce očekuje i zanimljivo preuređen prostor.

,,Mi smo se potrudili da preuredimo naš prostor u ime Nikole Tesle koje sa ponosom nosi naša institucija’’, istakao je Živković. 

U tom prostoru posetioce očekuju prezentacija, film I izložba.

 „Prezentovaćemo video materijal koji je nastao kao rezultat saradnje beogradskog muzeja „Nikola Tesla“ i Elektronskog fakulteta u Nišu, emitovaćemo i digitalni film o pronalascima Nikole Tesle, a organizujemo i prateću izložbu koju čini bogata zbirka knjiga i materijala iz našeg fonda o ovom naučnom velikanu“, kazala je bibliotekarka Marijana Stojanović.

Narodni muzej i arheološko nalazište Medijana nas vraćaju u prošlost

Narodni muzej Niš svoj program tokom „Noći istraživača“ imaće na dve lokacije. Zanimljivo će biti na lokalitetu gde će posetioci moći da se upoznaju sa životom u antičko doba i da se fotografišu u togama, dok ih kasnije u muzeju očekuju korisna predavanja.

„Preko dana na nalazištu Medijana deca će se kroz igru upoznavati sa značajem ovog lokaliteta, a tokom večeri, u petak od 18 sati, u arheološkoj Sali Narodnog muzeja biće organizovane video prezentacije na temu konzervacije muzejskih predmeta,  kako oni izgledaju pre i posle konzervacije“, objasnila je kustoskinja narodnog muzeja Jelena Bogdanović.

Ćaskajmo o kosmičkim istraživanjima

Astronomsko društvo Alfa, povodom Noći istraživača, organizuje otvorena vrata opservatorije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu u saradnji sa Departmanom za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta.

“AD Alfa poziva sve ljubitelje astronomije da dođu da posmatramo zvezdano nebo i ćaskamo o kosmičkim istraživanjima. Posmatračko veče počinje u petak, 29. septembra oko 19:30h, posmatranjem Saturna koji će tada biti nisko na severozapadu. Nakon zalaska Saturna posmatraćemo Mesec, a zatim i neke od zanimljivih Mesijeovih objekata. Tokom cele večeri razgovaraćemo o najnovijim istraživanjima kosmosa i pravcima razvoja astrofizike, poručuju iz Alfe. 

Inače, deo aktivnosti Astronomskog društva Alfa realizuje se uz podršku Centra za promociju nauke, u okviru projekta “Astronomija za sve”.

U noći istraživača i EU info kutak

EU info kutak će i ove godine imati svoj štand na „Noći istraživača“ u petak, 29. septembra od 17 do 22 sata u Tvrđavi u Nišu.

 „Na štandu ćemo deliti besplatne publikacije o EU, pužati informacije o fondovima i programima EU, mogućnostima koje Unija pruža mladima u oblasti studentskih razmena, volonterskih servisa. Takođe, u „Noći istraživača“ organizovaćemo i EU kviz na kome će zainteresovani moći da provere svoja znanja ili, pak, nauče nešto novo, a najuspešniji će biti nagrađeni“, najavila je na konfereciji za medije u EU info kutku EUIP Information and Media Officer Marija Marinković

„Noć istraživača“ – godišnji evropski događaj poslednjeg petka u septembru 

Pokrenula ga je Evropska komisija 2005. godine sa ciljem promovisanja nauke kroz različite aktivnosti. „Noć istraživača“ je podržana od strane Evropske komisije u okviru Marija Sklodovska-Kiri akcije, koja predstavlja program Evropske unije za jačanje evropske istraživačke karijere.12. Evropska Noć istraživača, održaće se 29. septembra u više od 260 gradova a ova manifestacije ima za cilj da pre svega mladima, približi posao istraživača i ukaže na sve načine na koje hrabri naučnici menjaju svet nabolje. 

U prošlogodišnjoj Noći istraživača učestvovao je 1,1 milion građana zajedno sa 18.000 istraživača u 280 gradova Evrope i sveta.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije