Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 05. 2019. Niš

Autor: Redakcija Izvor: City radio, RTS, Južne vesti

U Nišu obeležen Dan pobede nad fašizmom

U Nišu je održan veliki vojno-policijski spektakl "Odbrana slobode", koji se oko sat i po odvijao i na zemlji i na nebu iznad Niša. Na prikazu sposobnosti vojske i policije učestvovalo je 4. 000 vojnika i policajaca, 300 borbenih i neborbenih vozila i 40 vojnih letilica. Niškim Bulevarom Nikola Tesla defilovali su pešadijski, motorizovani i vazduhoplovni ešaloni.

Prikaz sposobnosti "Odbrana slobode" počeo je padobranskim desantom, a nastavjen defileom  pripadnika pešadijskog ešalona. Prvo je nastupio podešalon ratnih zastava Vojske Srbije kоје su nosili kadeti Vojne akademije, a za njima je usledio podešalon vojnih veterana.

Nakon defilea ostaih pripadnika vojske, žandarmerije, policije, na nebu iznad Niša odigrao se defile pripadnika vazduhoplovstva. Proleteli su helikopteri  među kojima su bile letilice MI-35 iz sastava vazduhoplovnih snaga Ruske federacije, a zatim su pažnju privukli i helikopteri Vojske Srbije Mi-8, Mi-17, i "gazela". 

Usledio je nastup motorizovanog ešalona, među kojima su bila modernizovana oklopna vozila Vojske Srbije i artiljerijska oruđa, a zatim su nad publikom zagrmeli vojni školski, borbeni i jurišni avioni.

Bulevarom Nikole Tesle  prošla su i borbena vozila, a među njima tenkovi Vojske Srbije М-84 ali i modernizovani tenk Т-72. Inače, ruski heikopteri MI-35, poznati kao "leteći teknkovi" i ruski tenk T-72 najavljivani su kao glavna atrakcija parade. U isto vreme migovi 29 nadletali su Niš, a na kraju je Garda Vojske Srbije izvela egzercir. 

U manifestaciji "Odbrana slobode", koja je trajala oko 80 minuta, učestvovalo je 4.000 vojnika i policajaca, oko 300 borbenih i neborbenih vozila i 40 vojnih letilica.

Paradi je prisustvovao predsednik Aleksandar Vučić, kao i najviši državni i vojni vrh Srbije, a ispratili su je i brojni građani.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je vojno-policijski prikaz ocenom "vrlo dobro". On je zahvalio pripadnicima bezbednosnih snaga zemlje na tome što su "na impresivan način obeležili Dan pobede i pokazali kako se vraća dug onima koji su stvorili slobodu".

Uoči vojne parade, načelnik generalštaba general-potpukovnik Milan Mojsilović je rekao da je danas praznik za Vojsku Srbije i Ministarstvo odbrane koji na dostojanstven način obeležavaju Dan pobede, prikazom sposobnosti pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova, pod nazivom „Odbrana slobode“ u Nišu.

Među građanima koji su pratili paradu svakako da ima onih koji su došli iz poštovanja prema Vojsci Srbije, u znak zahvalnosti i u čast svojih predaka i onih koji su ginuli za našu zemlju. Bilo je i onih koji su manifestaciju propratili iz čiste radoznalosti, a kako pišu pojedini mediji, mnogi su došli i po direktivi.  

Šta posle parade?

Posle parade, čije su pripreme trajale oko 10 dana, a koja je izvedena za oko 80 minuta, ostaju i neka pitanja na koja građani nisu dobili odgovore. Neka od njih su zašto je parada za Dan pobede nad fašizmom održana dan kasnije, koliko je sve to koštalo i ko plaća, ako se zna da je veoma loše materijalno stanje u vojsci? Ko plaća to što je za pripremu parade porušeno tzv. ostrvo sa stubovima za rasvetu i još tokom priprema stradao asfalt na niškom bulevaru? Kada će put biti popravljen i ko to plaća?

 

  

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije