Home  |  Vesti  |  Društvo  |  Svake godine na hiljade pasa doživi srčani udar usled straha od petardi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

01. 01. 2021. Srbija

Autor: M.J. Izvor: City radio

Svake godine na hiljade pasa doživi srčani udar usled straha od petardi

Prema podacima iz MUP-a, oko 5 hiljada pasa godišnje doživi srčani udar zbog jačine zvuka koje proizvode petarde. Iako tradicionalno obeležavanje praznika ne može da prođe bez vatrometa i petardi, ne bi bilo loše da u trenucima kada koristimo pirotehnička sredstva pomislimo na životinje kojima možemo ozbiljno nauditi.

Pomisao na novogodišnje proslave uglavnom se vezuje za vatromet u ponoć, ali  i uopšteno pirotehnička sredstva koja se bez pardona koriste ne samo za dočeke, nego i tokom celog januara.  Životinjama, kako na ulici tako i u kući, je ovaj period veoma stresan jer im zvuci pucanja petardi ne prijaju, a s obzirom na to da je njihov sluh mnogo osetljiviji od ljudskog, buka od petardi i vatrometa može dovesti do ozbiljnih oštećenja sluha, a neke može i ubiti.

Zbog upotrebe petardi i pirotehničkih sredstava svake godine, po statistici, od srčanog udara ugine preko 5.000 pasa, koji su posebno osetljivi u doba novogodišnjih praznika upravo zbog prevelike buke, a pogotovo od petardi koje im stvaraju ogroman stres. Zbog naših četvoronožnih prijatelja apelujemo da se suzdržite od korišćenja petardi, apeluju iz MUP-a.

Neretka je pojava da pas pobegne od svog vlasnika jer se oseća ugroženo kada čuje zvuke pucanja. U nauci je prihvaćen i stručan naziv straha kod pasa i mačaka od pirotehničkih sredstava- Pompofobija. 

Neki od saveta stručnjaka  su da se izbegnu večernje šetnje za vreme proslava, a ako se već izvode, poželjno je da se obmotaju šalom kako bi imali veći osećaj sigurnosti. U kućnim uslovima savetuje se da ljubimac uvek ima svoje sigurno mesto gde će se sakriti, kao i dovoljno vode. 

Iz Veterinarske stanice Niš kažu da uplašenom psu treba polako prići, jer u tim trenucima može da bude i agresivan, želeći da se zaštiti. Takođe, dodaju da iako prethodne godine nije bilo slučajeva povrede pasa u toku praznika, treba biti obazriv i savestan. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage