Home  |  Vesti  |  Društvo  |  Poruka sa protesta „Niš hoće da diše“: Svi građani imaju pravo na zdravu životnu sredinu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

11. 01. 2021. Niš

Autor: Katarina Mladenović Đorđević Izvor: City radio

Poruka sa protesta „Niš hoće da diše“: Svi građani imaju pravo na zdravu životnu sredinu

Zbog zagađenja života, ugrožavanja zdravlja i životne sredine u Nišu, Dveri su organizovale protest pod nazivom „Niš hoće da diše“. Protest je održan 10. januara, a na njemu su govorili potpredsednica Dveri prof. dr Tamara Milenković Kerković, građanski aktivista Miloš Bošković, kao i Zoran Vasiljević, meteorolog. Pročitano je i pismo Miroslava Premovića, nezavisnog konsultanta za upravljanje otpadom.

Potpredsednica Dveri istakla je da svi građani po Ustavu imaju pravo na zdravu životnu sredinu, a da država i vlast moraju da im to obezbede. Prof. dr Tamara Milenković Kerković rekla je i da nema monopola u pitanjima zaštite životne sredine i da o tome treba da brinu i pokreti – politički i civilni – kao i građani.

„Niš se pretvorio u deponiju, a divljih deponija je preko dvesta u gradu, reka je zatrovana otpadnim vodama, vazduh je i sto puta opasniji od dozvoljenih granica, brutalno se seče drveće i toleriše prekomerna gradnja i grejanje na prljava goriva“, rekla je Milenković Kerković.

Miloš Bošković, građanski aktivista, i meteorolog Zoran Vasiljević dali su podatke i  postavili  brojna pitanja vlasti o stanju aerozagađenja u Nišu, koji je u vrhu evropskih i svetskih zagađenih gradova. Miloš Bošković je istakao da je briga za zaštitu životne sredine „novi patriotizam“ i da to predstavlja tačku oko koje mogu da se okupe političke i organizacije civilnog društva.

Miroslav Premović, nezavisni konsultant za upravljanje otpadom dao je istorijat niške deponije i ukazao na „nedopustivo ponašanje lokalne samouprave koja je posebnom taksom od građana naplatila preko 600 miliona dinara a da nije makla od planova i obećanja za sanaciju i seljenje deponije“.

Neka od pitanja koja su predstavnici Dveri, kao i Miroslav Premović imali za gradonačelnicu su: „Šta je iz Programa zaštite životne sredine do 2027. godine sprovedeno, šta je sa kolektorom za prečišćavanje otpadnih voda koji se najavljuje pred svake izbore, zašto se komunalni otpad odlaže na polje S4 kada je ono još krajem 2019. godine trebalo da bude zatvoreno, koliko je od trenutka uvođenja posebne takse građanima tačno naplaćeno sredstava na ime „Naknade za deponovanje“, kao i u kom stambenom ili poslovnom objektu u gradu je poštovana imperativna norma o minimalnoj zelenoj površini od 10% do 20% građevinske parcele?“

Predstavnici Dveri zatražili su od gradonačelnice da odgovore ponudi na jednoj od, kako su rekli, subvencionisanih niških televizija, uz učešće nezavisnih stručnjaka za životnu sredinu. U suprotnom, najavili su protest ispred niških „zarobljenih medija koja se finansiraju milionskim  sredstvima koja plaćaju svi građani Niša“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage