Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

15. 10. 2012.

Autor: Tijana Nikolić Izvor: City radio

Dan ponosa Roma i Romkinja

U subotu obeležen Dan Roma i Romkinja u Srbiji. Cilj obeležavanja ovog dana je da se smanji diskriminacija, povrede prava i nasilje kojima je romska zajednica izložena.

Ovaj dan, koji se obeležava drugu godinu za redom u čitavoj Evropi, izraz je nastojanja antirasističkih i romskih organizacija i pojedinaca da javnim manifestacijama još jednom skrenu pažnju na diskriminaciju, povrede prava i nasilje kojima su Romi i Romkinje izloženi, ali i da stvore prostor u kojem će moći da se artikulišu zajednički zahtevi i mapiraju pravci zajedničkog delovanja.

Dane ponosa Roma i Romkinja organizuje Regionalni centar za manjine u saradnji sa Evropskim grassroots antirasističkim pokretom.

Cilj obeležavanja ovakvog dana nije da se afirmišu romska tradicija i kultura već da se ne zatvaraju oči pred problemom društvene diskriminacije i sve prisutnijem rasizmu. Takođe ovaj dan se obeležava i kao odgovor na zanemarivanje surove stvarnosti u kojoj Romi žive na uštrb udobnog bavljenja kulturnim i istorijskim temama.

Ekstremno siromaštvo, sveobuhvatna socijalna isključenost i segregacija u kojoj se danas nalaze Romi i Romkinje u Srbiji zahteva od nas da zajednički mislimo i iskazujemo otpor postojećem stanju.

Ovaj dan obeležen je u subotu u Kulturnom centru Rex u Beogradu gde su održane radionice, tribine i projekcija filma sa temom porasta rasizma, diskriminacije i daljoj marginalizaciji romskog stanovništva.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije