Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

08. 11. 2012. Niš

Autor: Zorica Milenković Izvor: City radio

Učenici "Sremca" najbolji u poznavanju EU

Ekipa učenika gimnazije „Stevan Sremac“ osvojila je 1. mesto na kvizu "Euforija". Tema kviza bila je poznavanje Evropske unije, a učestvovale su ekipe 15 niških srednjih škola.

Učenici trećeg razreda Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“, Sara Mitić, Bratislava Đorđević, Nikola Pavlović  i Miloš Petrović uz podršku profesora Aleksandra Pavlovića pokazali su da najbolje poznaju Evropsku uniju.

Spremajući se za kviz, kažu da su podizali svoju svest i znanje, kako bi što bolje razumeli, da li je našoj zemlji mesto u EU.

„Ako hoćemo da kao zemlja budemo na nekom višem nivou, to treba da uradimo prvenstveno zbog sebe, a ne da bismo ušli u neku organizaciju. Naša Vlada treba da se potrudi i omogući nam bolji život nezavisno od Evropske Unije“, kaže učenica, Sara Mitić.

Slično misli i njen drug iz tima, Nikola Pavlović, koji smatra da je put u Evropu „samo početak promena na bolje“.

Mladi o Evropskoj uniji nemaju jasnu sliku, a to je, pre svega, zbog načina na koji je ona medijski prezentovana.

„Preko medija ništa nisam mogla da saznam, čak sam imala i negativan stav zbog uslova koje nam iz Evrope stalno postavljaju. Vesti su uglavnom o tome šta političari rade i izjavljuju, ali retko kada nešto o iskustvima najobičnijih građana, žitelja EU“, napominje Sara Mitić.

Situacija je slična i kada je obrazovni sistem u pitanju. Gradivo o evropskim integracijama je jako šturo. 

„Obrađujemo  teme o formiranju organizacije Ujedinjenih nacija, kao o nekim počecima organizovanja naroda“, ali ništa više, kaže profesor istorije Aleksandr Pavlović.

Tim gimnazije "Stevan Sremac" osvojio je 1. mesto na kvizu "Euforija" u konkurenciji 15 škola. Pobeda je bila tesna, ali utoliko slađa. Pobednici  će provesti nekoliko dana u Beogradu,  gde će  posetiti neke od ambasada evropskih država, Parlament Srbije i druge institucije.

Prema istraživanju javnog mnjenja Ipsos Stratedžik marketinga, ulazak Srbije u Evropsku uniju podržava 48 % građana, a protiv je 33 %. Čak 46 %ispitanika smatra da je Srbija danas dalje od EU nego 2011.

Istraživanje urađeno za Delegaciju EU u Srbiji pokazalo je da među našim građanima preovlađuje mišljenje da EU ne želi Srbiju u svom članstvu,  tog mišljenja je bilo 44 % ispitanika.

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

13.11.

2012.

anonymous7 [neregistrovani] u 14:16

Sremac

Najbolje znanje dolazi upravo iz ove skole! Sremac je Prva i Prava niska gimnazija.

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage