Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

09. 11. 2012. Niš, Srbija

Autor: Bojan Zeljković Izvor: City radio

Diskriminacija Roma u Srbiji

Rasno motivisani napadi na Rome od strane ekstremističkih organizacija nisu svojstveni za Niš, ali postoje povremeni incidenti koji bacaju tamno svetlo na suživot u našem gradu, zaključeno je na forumu “Diskriminacija Roma u Srbiji”, održanom u Nišu.

Diskriminacija Roma u Srbiji je prisutna u svim društvenim sferama, od obrazovanja do zapošljavanja, kaže Sumeja Tulić, iz organizacije “Civil Rights Defenders”.

“Kroz kontakte sa običnim građanima, mi pokušavamo da diskriminaciju iskorenimo. To je dug proces, ali ukoliko postoji volja, saradnja i solidarnost, možemo mnogo učiniti”.

Položaj Roma je loš i u zemljama u regionu, ali i u nekim razvijenim zapadnoevropskim državama.

“U zemljama poput Francuske postoje tendencije koje se graniče sa rasizmom! Jedan sistematski oblik lošeg tretmana osoba koje pripadaju romskoj populaciji, ali ti loši primeri ne smeju biti opravdanje za ono što mi činimo u našoj lokalnoj sredini, potencira Sumeja Tulić.

Pojedinačni incidenti koji se dešavaju u našoj sredini, kada su Romi u pitanju , demantuju naše želje da se oni smanje ili iskorene u potpunosti, ističe Osman Balić, direktor” YUROM” centra u Nišu.

“Pre nekolilo meseci desio se incident, kada je na koncertu romske grupe “Kal” bačen suzavac i to je malo pokvarilo, inače dobru atmosferu.

Pripadnici romskih organizacija se slažu da je usvajanjem Zakona o zabrani ekstremističkih organizacija, situacija znatno bolja, ali su zabrinuti zbog pojedinih gestova i izjava političara u Srbiji.

“Gradska uprava Beograda, dala je Romima raseljenim sa Belvila, ugovor u kome stoji da oni ne smeju da primaju goste u tim naseljima i da budu ljubazni prema gradskim službenicima, što je stil vladanja tipičan u vreme Nedića, tvrdi Balić.

Niški političari ističu da je situacija u gradu, kada su Romi u pitanju, dobra i ističu važnost saradnje sa romskim organizacijama kao preduslov za rešavanje svih problema.

“Niš spada u gradove sa velikim procentom Roma i mi se kao gradska vlast trudimo da što više sarađujemo sa njima, da u svim mogućim segmentima pomognemo romskoj populaciji i da ih integrišemo u život našeg grada”, kaže  većnik, Branislav Ranđelović.

Forum “Diskriminacija Roma u Srbiji” zajednički su organizovale organizacije,  Civil Rights Defenders i Mreža Odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS, uz podršku National Endowment for Democracy, a u saradnji sa Antifašističkim kolektivom grada Niša.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage