Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

13. 11. 2012. Niš

Autor: Zorica Milenković Izvor: City radio

Uklonimo barijere pre svega u svojoj glavi

Udruženje “Dragana Rodić”, u četvrtak 15. novembra, u svečanom holu Univerziteta, organizuje muzičku manifestaciju pod nazivom „Uklonimo barijere“. Razgovaraće se o uključivanju osoba sa invaliditetom u širu društvenu zajednicu, a u muzičkom delu nastupaju gost iz Hrvatske Alen Slavica i naš Nišlija Miloš Aranđelović iz grupe Vizantija.

Povod je obeležavanje Svetskog dana osoba sa invaliditetom. Događaj je zapravo uvertira pred ovaj veliki Dan jer svakodnevno treba raditi na jednakosti i uklanjanju barijera prvenstveno u našim glavama, a onda i svim arhitektonskim.

U Udruženju “Dragana Rodić” kažu da je ovim značajnim poduhvatom predviđeno da gosti muzičari uz prijatan program na simboličan i reprezentativan način okupe osobe sa invaliditetom i eminentne ljude iz grada.

Pored gosta Alena Slavice, naš Miloš Aranđelović iz grupe Vizantija nastupa uz pratnju trojice, takođe niških muzičara.

U razgovorima je jedan od prioriteta obostrana promena svesti o pojmu invalidnosti kao i jednakosti za sve.

Ovaj eminentni skup ima za cilj internacionalnu saradnju gde muzika i kultura prevazilaze sve granice među ljudima, podizanjem svesti o postojanju osoba sa invaliditetom u našem najbližem okruženju, njihovim realnim društveno-socijalnim potrebama kao i primarnim, u ovoj fazi, kulturološkim aspektom jedne jedinke, osobe sa svojstvenom vrstom invalidnosti.

„Ovim želimo da preko medija i direktnim učešćem približimo ljude pojmu invaliditet, da ga predstavimo kao nešto od čega ne treba bežati, naročito ne bojati se i ne stvarati predrasude i sujeverja“, poručuju iz Udruženja „Dragana Rodić“.

Kao i svi ostali i osobe sa invaliditetom imaju svoju različitost i različite emocionalno – mentalne potrebe, različita intelektualna stremljenja a utapanjem pravimo najveći vid diskriminacije.

Osim ostvarivanja osnovnih egzistencijalnih potreba koje omogućavaju jednoj osobi normalan život postoje i druge potrebe koje životu daju punoću, kažu u Udruženju uz poziv na muzičku manifestaciju koja poćinje u 20 h u četvrtak 15. novembra u holu Univerziteta.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage