Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

17. 11. 2012. Niš

Autor: Tijana Nikolić Izvor: City radio

Ono što niste znali o slučaju Taton

Dokumentarni film „Pretpostavka pravde“ o ubistvu Brisa Tatona, Borisa Malagurskog i Ivane Rajović, premijerno je prikazan na Pravnom fakultetu u Nišu. Film iznosi dokaze o nepravilnosti sudskog postupka i otkriva nove, nikad objavljene činjenice vezane za samu smrt Tatona.

Reditelji Boris Malagurski i Ivana Rajović bave se tragičnim stradanjem francuskog navijača Brisa Tatona 2009. godine u Beogradu i sudskim postupkom koji je vođen posle toga. Nakon sagledavanja situacije iz ugla relevantnih sagovornika, portparola tužilaštva i francuskih analitičara, događaj poprima novu dimenziju, a relativizovanjem medijski predstavljene "istine" otkrivaju se nove, do sada neobjavljene činjenice.

Poenta dokumentarca je prikazivanje sudskog postupka ovog ubistva sa nekih drugih stanovišta, drugačijih od onih koje su nam tada servirane u medijima. Glavna nelogičnost vezana je za nedostatak materijalnih dokaza o ovom slučaju, o „imaginarnom“ nestanku svih snimaka kafića na Obilićevom vencu tog dana, o optuženom Stefanu Veliučkoviću za kojeg nemaju nikakav dokaz da je bio prisutan događaju a osuđen je na 7 godina zatvora, ali i o podatku kako je zapravo preminuo Bris Taton.

Autori su razgovarali sa advokatima okrivljenih, predsednicom Apelacionog suda Radmilom Dragićević Dičić, portparolom Republičkog javnog tužilaštva Tomom Zorićem, profesorom Pravnog fakulteta Milanom Škulićem i novinarima u Srbiji i Francuskoj koji su pratili slučaj.

„Možda priča o Brisu Tatonu i nije toliko značajna za mnoge ljude u Srbiji, značajan je taj sudski postupak zbog načina na koji je vođen. Ljude treba da zanima to jer to može sutra i njima da se desi, da šetaju ulicom i da onda budu osuđeni na nekoliko godina zatvora samo zato što je politička atmosfera u tom trenutku u državi takva, bilo da se radi tu o navijačima ili o nekoj drugoj grupi, a da se preskače pravda“, rekao je Boris Malagurski, autor filma.

On je dodao i to da su mediji i njihovo izveštavanje o ovom slučaju bilo onako kako su političke struje tog trenutka nalagale i da su prevashodno oni krivi za takvu presudu.

„Ja sam pratila ceo sudski postupak i mogu reći kao pravnik da su presude uglavnom potpuno neosnovne, da postoji milion nepravilnosti vezanih za ovaj postupak. I sam sudija ovog postupka rekla je da je ovo bio posebno težak slučaj zato što je u pitanju strani državljanin, a to ne sme da bude tako, pred sudom treba da smo svi jednaki. Desilo dosta sličnih ubistava u Srbiji pa nikada nije bilo ovakvih presuda, jednostavno naš pravosudni sistem je katastrofa“, rekla je Ivana Rajović, student prava i koautor filma.

Boris je autor dokumentaraca „Kosovo-možete li da zamislite“ i „Težina lanaca“, a kako je najavio, uveliko radi na snimanju filma „Težina lanaca 2“ koji će biti završen sledeće godine.

Autor svoje filmove nezavisno finansira, iz donacija, prodajom diskova itd. Očekuje da nakon bioskopskih premijera film bude prikazan i na nacionalnim televizijama, pre svega na javnom servisu, jer „to je vlasništvo svih građana Srbije koji imaju pravo da znaju“, prokomentarisao je Boris.

Komentari (1)

ostavi komentar
sub

17.11.

2012.

anonymous [neregistrovani] u 15:55

Gde se moze pogledati ovaj film?

Pozdrav,

Voleo bih da znam gde se moze pogledati ovaj film, kada ce poceti davanje u bioskopima?

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije