Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

19. 11. 2012. Niš

Autor: Tijana Nikolić Izvor: City radio, B92

Dan prevencije zlostavljanja i zanemarivanja dece

19. novembar je Međunarodni dan prevencije zlostavljanja i zanemarivanja dece i ima za cilj da ukaže na veliki problem zlostavljanja najmlađih ili kršenja njihovih prava.

Prema podacima Incest trauma centra o prijavljenim slučajevima seksualnog nasilja u detinjstvu, u periodu od 1994. do 2009. godine, pokazuju da su od petoro dece koja su seksualno zlostavljana, četvoro ženskog pola.

U navedenom periodu Centru se nedeljno obraćalo devet osoba koje su preživele seksualno nasilje, najstarija od njih ima 48 godina, a najmlađa šest meseci. Zlostavljanje je najčešće počinjalo kada dete napuni osam godina.

U 92 % slučajeva počinioci seksualnog nasilja su osobe muškog pola, u 40 % to je biološki otac deteta, a u 53 % počinilac koji "igra ulogu oca", prema učestalosti - otac, očuh, hranitelj i usvojitelj.

Podaci Incest trauma centra uvršćeni su u Nacionalnu strategiju za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku u junu 2011. godine.

„Od suštinske važnosti je svest o tome da su sve institucije, pogotovo zdravstvene, izuzetno odgovorne da detektuju ovaj problem i na njega reaguju. Pozivam sve kolege, lekare pedijatre i sve one koji rade sa decom da ovaj dan bude u znaku budućeg pojačanog aktiviranja na indetifikaciji problema i brizi o zaštiti dece“, saopštila je ministarka zdravlja prof. dr Slavica Đukić Dejanović.

Prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije, zloupotreba ili zlostavljanje deteta obuhvata sve oblike fizičkog i emocionalnog zlostavljanja, seksualnu zloupotrebu, zanemarivanje ili nemaran postupak, komercijalnu ili drugu eksploataciju, što dovodi do stvarnog ili potencijalnog narušavanja zdravlja deteta, njegovog preživljavanja, razvoja ili dostojanstva u okviru odnosa, koji uključuju odgovornost, poverenje ili moć.

Vlada Srbije usvojila je krajem 2008. Nacionalnu strategiju za prevenciju i zaštitu dece od nasilja, a u junu prošle godine usvojen je Akcioni plan za sprovođenje te strategije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage