Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

22. 11. 2012. Niš

Autor: Bojan Zeljković Izvor: City radio

Obrazovanje kao izlaz iz siromaštva

Društveni centar u romskom delu naselja Crvena zvezda u Nišu, od januara počinje sa aktivnostima u oblasti obrazovanja dece i omladine.

Obrazovanje je najvažniji segment za izlazak iz siromaštva i za dugoročno uspostavljanje boljih uslova života u zajednici, kažu u Društvu za razvoj dece i omladine - Otvoreni klub, koji uz pomoć UNICEF-a radi na projektu „Razvoj društvenih centara“.

„Mi smo i do sada radili sa romskom i sa neromskom decom, a želimo da ubuduće što češće organizujemo inkluzivne aktivnosti“, kaže Tamara Simonovoć iz "Otvorenog kluba". 

Uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, za ove aktivnosti obezbeđen je montažni objekat u kome „Otvoreni klub“ sa decom i mladima radi od 2010. godine. 

Ovo je samo mali deo aktivnosti koje se organizuju u opštini Palilula, a čiji je cilj rešavanje problema socijalno najugroženijh osoba.

„Iz našeg skromnog budžeta podržaćemo opremanje kupatila „razvojno-obrazovnog“ centra. Kupili smo slavine, grejalicu, postavili bojler i instalaciju kako bi porodice sa decom u ovom naselju, koje nemaju kanalizaciju i vodovod, mogle da ostvare svoje higijenske potrebe“, kaže prdsednik opštine Palilula, Boban Džunić.

Neophodno je što pre učiniti nešto sa izgledom naselja i deponijom koja se nalazi odmah pored kolovoza ulice Dušana Popovića, zaključio je Džunić.

Naši problemi su mnogo veći od problema sa otpadom, kaže Bajazit Ramić, jedan od žitelja.

„Tu je problem i sa strujom, vodom kanalizacijom i siromaštvom, ali hajde da idemo stepenik po stepenik. Ne znam ni sam odakle bi trebali da krenemo sa rešavanjem problema, ali mislim da bi mogli od kanalizacije i vode. Što se smeća tiče, narod nema gde da baca šut pa onda dolazi ovde pored našeg naselja“, dodaje Ramić.

O aktuelnim problemima ljudi koji žive u romskom delu naselja Crvena Zvezda, predsednik opštine Boban Džunić zatražiće pomoć od gradonačelnika Niša, ali i veću ažurnost javno komunalnog preduzeća Medijana i komunalne policije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije