Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

03. 12. 2012.

Autor: Tijana Nikolić Izvor: City radio

Arhitektonske barijere najveći problem osoba sa invaliditetom

Danas je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom koji se širom Srbije obeležava nizom manifestacija. Osobe sa invaliditetom kod nas i dalje su diskriminisane, pre svega zbog stereotipa i predrasuda društva, ali najveći problem su, kako kažu, arhitektonske barijere koje im onemogućavaju normalan svakodnevni život.

Postoje duhovne i arhitektonske barijere koje ovim ljudima onemogućavaju normalan život. Uklanjanje tih barijera je dug i mukotrpan proces, kažu u Upravi za pitanja osoba sa invaliditetom. Grad i Uprava i prethodnih godina su pokušavali su da signaliziraju društvenoj zajednici da se na tome mora stalno raditi.

„Nije lako živeti u gradu gde postoji puno arhitektonskih barijera za naše svakodnevno funkcionisanje. Bez pomoći i podrške porodice skoro da je nemoguće da obavim svoje obaveze. Na mom fakultetu npr. postoji rampa, ali ne postoji toalet za osobe sa invaliditetom. U mnogo institucija i na mnogim mestima u gradu ne postoje ni rampe, a kamoli toaleti i ostale stvari neophodne za nas“, rekao je Mladen Petković, student druge godine Elektronskog fakulteta.

Jordan Ivanović, koordinator Uprave za pitanja osoba sa invaliditetom, takođe kaže da je najmanje učinjeno na uklanjanju barijera unutar samih institucija i upozorava da društvena zajednica mora trostruko da se pozabavi ovim pitanjima.

“Zakon je jasan. Pravilnik o pristupačnosti predviđa da svaki novi objekat koji se gradi treba da bude prilagođen osobama sa invaliditetom i da odgovara njihovom nesmetanom kretanju, međutim, slabo se poštuje. Takođe, postoje neke stare arhitektonske barijere koje nisu sklonjene, a među uklonjenim ima i onih koje nisu uklonjene po standardima”, rekao je Jordan Ivanović.

U Srbiji ima 700.000 osoba sa invaliditetom, od kojih čak 70 % živi u siromaštvu, jer je samo 13% njih zaposleno, većina njih ni na koji način nije uključeno u društveni život zajednice u kojoj žive.

Osobe sa inaliditetom imaju svoje vrednosti, kvalitete, sposobonosti i znanja i u velikoj meri mogu da doprinesu društvu u kome živimo, ali problem je u tome što društvo ne prepoznaje i ne vidi prepreke koje postoje, a koje su postavljene osobama sa invaliditetom.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana s ciljem da se invalidima omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno sudelovanje u društvenom životu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage