Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

05. 12. 2012. Niš

Autor: Tijana Nikolić Izvor: City radio

U Gradsku kuću mogu svi novinari uz akreditaciju

Nakon reagovanja Medijske koalicije i ostalih novinarskih udruženja, broj novinarskih ekipa koje mogu da prate dešavanja u Gradskoj kući u Nišu, ipak neće biti ograničen, ali svi novinari moraće da budu akreditovani.

Društvo novinara Niša takođe je burno reagovalo na odluku gradonačelnika da za praćenje dešavanja u Gradskoj kući mediji mogu da akredituju samo dve novinarske ekipe.

“Članovi našeg udruženja smatraju da ne postoji nijedan razlog da dosadašnja praksa, koja je podrazumevala da svi novinari imaju pravo da odlučuju kada će i u kojoj meri pratiti gradsku vlast, bude promenjena. Pravo je svake redakcije da dnevno raspoređuje svoje ljude na osnovu prioriteta i broja događaja i niko ne sme da se meša u ovlašćenja urednika da izvrši ovaj izbor”, navodi se u saopštenju Društva novinara Niša.

Medijska koalicija je reagovala na ovakav zahtev Gradske kuće tražeći da se omogući akreditovanje većeg broja novinara. Oni su u svom zahtevu naveli i to da ni Skupština Beograda nema sistem obaveznog akreditovanja novinara, osim u izuzetnim situacijama, ali da ni tada broj novinara nije ograničen.

Služba za poslove gradonačelnika Niša zahvalila se Medijskoj koaliciji na sugestijama i odustala od limitiranja broja novinara koji mogu biti akreditovani za praćenje dešavanja u Gradskoj kući.

“Uvažavamo vašu sugestiju i potrebe medija da akredituju više od dve novinarske ekipe, jer nam nije namera da otežavamo i onako teške uslove u kojima mediji funkcionišu, naročito na jugu Srbije, niti da ograničavamo javnost rada Gradske kuće”, navodi se u odgovoru Službe za poslove gradonačelnika.

Pre mesec dana gradonačelnik je najavio da će tražiti da se novinari akredituju, jer se dešavalo da se na Gradskom veću pojavljuju ljudi za koje su kasnije saznali da nisu medijski radnici. Pre dva dana gradonačelnik je poslao zahteve svim medijima u Nišu da hitno akredituju po dve novinarske ekipe koje će moći da prate dešavanja u Gradskoj kući.Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage