Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

10. 12. 2012. Niš

Autor: Tijana Nikolić Izvor: City radio

Romi, osobe sa invaliditetom i LGBT populacija najugroženiji

Međunarodni dan ljudskih prava obeležila je priča o velikoj diskriminaciji određenih grupa u Srbiji. Među najdiskrimisanijima su Romi, pogotovo Romkinje, LGBT populacija, osobe sa invaliditetom i žene kao žrtve mobinga i nasilja u porodici.

U Nišu je 3 meseca bilo potrebno da se obezbedi voda za 6 romskih porodica koje su protiv svoje volje raseljene iz Beograda, a struju i dalje nemaju. Postoje, a i grade se nove ulice gde se ne uklanjaju arhitektonske barijere, pa osobe sa invaliditetom u Nišu ne mogu da se kreću ni onoliko koliko je najneophodnije, a LGBT populacija u Nišu izložena je konstantnom govoru mržnje i skrivanju svoje seksualnosti čak i od svojih najbližih.

“Postoje pomaci u donošenju pravnih normi, ali nažalost potrebna je primena tih zakona. Na nivou Srbije ovo su 3 najdiskrimisanije grupe ljudi, a Niš nikako nije izuzetak. U našem gradu itekako je izražena diskriminacija ovih grupa, počevši od arhitektonskih barijera za osobe sa invaliditetom, a sve je više takvih barijera, zatim Romi kao najviše diskriminisani, u gradu gde ih ima poprilično mnogo, i LGBT populacija koja proživljava svakodnevne napade i govore mržnje”, rekao je Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava.

Kao jedan od neophodnih sistema za zaštitu prava ljudi civilni sektori navode besplatnu pravnu pomoć za sve građane. Ovakvu vrstu pomoći od januara do novembra ove godine zatražilo je 240 Nišlija, a uglavnom su to imovinski sporovi.

Najveći broj podnetih prijava vezano je za diskriminaciju osoba sa invaliditetom, koje ne mogu bez asistenata i pomoći najbližih da se kreću po gradu. Poražavajuća je i činjenica da umesto da se radi na uklanjanju postojećih arhitektonskih barijera, nove ulice u Nišu grade se sa upravo takvim barijerama.

Romi kao najdiskriminisanija grupa, imaju problema i sa diskriminacijom i sa nezaposlenošću, neobrazovanjem i zdravstvenom diskriminacijom. Romkinje su u najgorem položaju jer su dvostruko diskriminisane - kao pripadnice romske populacije i kao žene.

LGBT populacija suočava se svakodnevno sa govorom mržnje, fizičkim napadima i svakodnevno žive u strahu.

“Nereagovanjem na nasilje i zabranu Parade, recimo, pokazujemo mladima da je nasilje u Srbiji dozvoljeno i nekažnjivo, a diskriminisanim grupama da njima nije mesto u našoj zemlji”, rekla je Hristina Piskulidis, iz organizacije “Ženski prostor”.

Ovakvo stanje diskriminisanih grupa u Nišu potvrđuje i događaj kao što je bacanje suzavca u klub “Feedback” za vreme nastupa romske grupe “Kal”. Bulevar Šabana Bajramovića postoji samo u “virtuelnom Nišu”, tj. na internetu, dok meštani ne dozvoljavaju da im se neko romsko ime nađe na kući kao naziv za ulicu u kojoj žive. Arhitektonske barijere možemo videti na svakom koraku šetajući gradom, a ako samo malo bolje oslušnemo oko sebe možemo čuti samo reči mržnje za LGBT populaciju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije