Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

10. 12. 2012. Niš

Autor: Tijana Nikolić Izvor: City radio

„Nasilje nad ženama problem zajednice“

Od skoro 37.000 nezaposlenih u Nišu, oko 60% su žene. One su dvostruko diskriminisane – niskim zaradama i seksualnim zlostavljanjem na poslu. Ali najveći problem jeste porodično nasilje nad ženama, među kojima su Romkinje najugroženije.

Udruženje Romkinja „Osvrt“ pokrenulo je inicijativu za pokretanje „SOS telefona“ na srpskom i romskom jeziku na koji bi žene koje su žrtve bilo kakvog nasilja mogle da se jave i obrate za pomoć. „SOS telefon“ osnovan je 2005. godine, a 2006. god. je počeo sa radom. Na ovaj telefon javilo se oko 2.300 žena od kojih je oko 900 njih romske populacije.

„U 2011. godini imali smo 210 kontakata sa ženama žrtvama nasilja. Pošto smo od 2007. godine jedini SOS telefon na koji se mogu javiti žrtve, imamo dosta nepodudaranja podataka o žrtvama nasilja sa Centrom za socijalni rad. Prvo što žrtva koja se javi na naš telefon dobije to je podrška i saveti kako da izađe iz problema, koja su njena zakonska prava i kojim institucijama može i mora da se obrati“, rekla je Ana Saćipović koordinatorka SOS telefona.

Ona je dodala i to da postoji dosta neslaganja u podacima Centra za socijalni rad o žrtvama nasilja i podacima koji imaju oni od žena koje se javljaju na ovaj telefon, što govori o tome da mnoge institucije i organizacije koje se bave ovim problemom „ne rade zajedno, jer se to ne vidi“.

„Velika je razlika u prijavi nasilja u porodici i toga da li je to stvarno nasilje. Prijava zahteva proveru, u MUP-u, uz konsultaciju lekara i socijalnog radnika koji potvrđuju da li je neka prijava i stvarno akt nasilja u porodici. Mi smo pokrenuli i akciju „Borba protiv počinioca nasilja“, kojom želimo da utičemo i na muškarce koji su najčešći počinioci nasilja u porodici“, rekao je Zoran Jović, direktor Centra za socijalni rad.

Najugroženije su Romkinje koje su dvostruko diskriminisane – kao pripadnice romske manjine i kao žene u svojoj zajednici i okruženju. Najveći problem su ugovoreni brakovi gde o životu maloletne Romkinje odlučuju stariji, uglavnom muški pripadnici porodice, pa devojčice „prodaju“ putem ugovorenih brakova. Njihov veliki problem su i neobrazovanost, briga o velikom broju dece i loši zdravstveni uslovi, ali i nasilje koje su naučene da trpe od strane muža, oca, pa čak i sina.

111 žrtava u Sigurnoj kući u Nišu pokazatelj je da nasilje u porodici itekako postoji, ali zabrinjavajući podatak je da u poslednjih mesec dana ima prijavljeno 29 dece koja su direktne i 79 dece koja su indirektne žrtve nasilja u porodici. I podatak da su u 2012. godini u Nišu zabeležena 3 smrtna slučaja žena, koje su nastradale kao žrtve nasilja u porodici.

Pored ovih podataka, zabrinjavajuća je činjenica koliko su žene diskriminisane na radnom mestu time što imaju manje plate od kolega muškaraca i time što su neretko žrtve mobinga i seksualnog zlostavljanja na poslu. Većina tih žena plaši se takvo zlostavljanje prijavi, jer su često te žene nosioci porodičnih finansija i od straha da ne izgubi posao skoro svaka žena to trpi.

Pored SOS telefona, organizovana je i ulična akcija deljenja flajera sa brojem na koji žene koje trpe bilo kakvo nasilje, mobing ili seksualno zlostavljanje mogu da se jave, da znaju da nisu same i da imaju pravo na pomoć.

SOS telefon je 018/515-318 i 064/2036147.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije