Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

08. 04. 2018.

Autor: I.P. Izvor: City radio, Romaworld

Danas je Međunarodni Dan Roma

Širom planete 8. aprila se obeležava Svetski dan Roma. Ovaj praznik je ustanovljen da bi se skrenula pažnja javnosti na težak položaj tog naroda. Najveći problemi Roma u Srbiji su i dalje siromaštvo, nezaposlenost, diskriminacija i predrasude.

Svetski Dan Roma ustanovljen je 8. aprila 1971. godine, kada je na prvom svetskom kongresu Roma u Londonu, odlučeno da romska himna bude "Đelem, đelem", a zastava kombinacija plave i zelene boje sa crvenim točkom u sredini. Taj dan je ustanovljen da bi se ukazalo na težak položaj Roma i da bi se podstakle države u kojima žive da obrate posebnu pažnju u unapređivanju njihovog položaja.

A kakav je položaj romske zajednice u Srbiji danas zaista? O tome je možda najbolji komentar danas dao Aleksandar Nedeljković u tekstu "Obeležavanje Međunarodnog dana Roma - Ulepšavanje stvarnosti" objavljenom na najboljem romskom mediju u Nišu, portalu Romaworld. 

"Umesto da se ozbiljno pozabavi rešavanjem nesagledivo velikih problema sa kojima je suočena romska zajednica, naša politička „elita“, nikako bez kamera i bliceva foto-aparata, ponekad svrati u romske mahale-geta, doduše sada sve češće, izbori samo što nisu, svake godine imamo neke izbore. Mogu se videti „gospoda“ političari i „dame“ političarke kako dolaze da budu viđeni i viđene „okom javnosti“ i kako na vrhovima uglancanih cipela i cipelica pocupkuju po blatnjavim sokacima, sve pokazujući „ozbiljnu zabrinutost za položaj Roma u našem društvu“. Nisu viđeni i viđene da, bez prisustva „očiju i ušiju javnosti“, kao ljudi, odu i pitaju ljude u tim mahalama-getima kakve muke muče i čime i kako mogu da pomognu."-ističe Nedeljković, dodajući bez gorčine da će Romi i ovog 8.aprila pokazati svojim komšijama da su im prijatelji jer jedni drugima mogu da razumeju, kako sasvim dobro primećuje - zajedničke muke.

Nedeljković dalje navodi poznate Rome i Romkinje i izražava nadu "da će vlast učiniti ono što je sama usvojila, da se u školama i kod kuće neće učiti sa predrasudama i stereotipima o romskoj nacionalnoj zajednici." A među poznatima su mnoga velika imena poput  Pabla Pikasa , Jul Brinera, Franca Lista, Čarli Čaplina, Rite Hejvort, Đango Rajnhart,  Šabana Bajramovića, Ronalda Ronija Vuda, Zlatana Ibrahimovića, Rikarda Kvarežma, kao i mnogih drugih istaknutih članova društva širom sveta.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije