Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

20. 05. 2016. Niš

Autor: A.Krstić, I.Petrović Izvor: City radio

Maturantska parada ili cirkuzijada?

U Nišu definitivno ništa nije nalik drugim gradovima. Pa tako ni parada maturanata. U svim gradovima 20.maja maturanti će plesati na jednom mestu, jedino će se u Nišu, kako stvari stoje, plesati na dva - na Trgu Kralja Milana i u Parku Svetog Save.

KAKO JE SVE POČELO

Svega dan i po deli nas od jedanaeste po redu Maturantske parade u Nišu. Sama ideja Maturantske parade se realizuje još od 2001. i krenula je iz Slovenije. Maturanti koji sinhrono u istom trenutku plešu kvadril na Štrausovu kompoziciju Slepi Miš na trgovima blizu 100 gradova u 10 evropskih zemalja uključujući i našu, jedan je od najimpozantnijih pozitivnih međudržavnih projekata, i jedna od najlepših slika koja se pošalje u svet. Kako i ne bi. Mladost je lepa sama po sebi. Ideja parade svršenih srednjoškolaca koji plešu je u jednom trenutku zamenila sumornu sliku opijene i ratovima iznurene omladine. Deca u narandžastim i crnim majicama, koja trezna plešu uz Štrausa a ne polupjana uz Cecu i pritom sudeluju obaranju Ginisovog rekorda jeste super stvar, vredna poštovanja. I sve bi to bilo i dalje lepo da se gleda samo spolja. Međutim, kada se malo zagrebe ispod te idealne priče iskoče raznorazni đavolčići i đavoli i sve se svede na - interes i novac.

Jer, pored toga što je fenomenalno korisna i lepa, uvodna manifestacija za proslavljanje zvaničnog odrastanja i zrelosti, Maturantska parada je i veoma isplativa. U Sloveniji se sponzori utrkuju da plate da se njihov logo pojavi na majicama, kišobranima svemu. Tako je bilo godinama, sve dok se ove godine plesni klub Urška, inače idejni tvorac čitave manifestacije nije i sam našao u stečaju, pa je tako i sama Maturantska parada dospela u spisak onoga što je na prodaju. Ko je otkupio pravo na njenu organizaciju nije nam poznato. Poznato je međutim da i ove godine poduži spisak sponzora podržava tu manifestaciju. Tek sve se to,  najverovatnije, odrazilo i na zbivanja kod nas. Pre stečaja, dva slovenačka organizatora su se razdružila i krenula da svaki sa svoje strane dele licence plesnim klubovima u Sloveniji ali i van nje. Tu ćemo zastati za trenutak. 

KO PODRŽAVA ŠTA?

Nažalost, sam događaj, barem kod nas, već nekoliko godina prate razni problemi koji su ove godine u Nišu dostigli najblaže rečeno vrhunac. Paradu je u Srbiju i u Niš originalno dovela Biljana Jovanović, iz organizacije Eko rekreacija još 2006. Njen tim  već nekoliko godina ima podršku Ministarstva za prosvetu ali i Ministarstva za omladinu i sport. Ona je nedavno u Media i reform centru i oficijalno najavila održavanje ovogodišnje parade za 20.maj. Istini za volju, poslednjih nekoliko godina bilo je problema sa organizacijom. Prošle godine su se maturanti žalili da nisu dobili opremu, da su majice bile stare, sakupljene iz drugih gradova, od prethodnih godina.

Organizator se pravdao kasno sklopljenim ugovorom sa gradom tek par dana pred održavanje, te prevelikim brojem maturanata na trgu. Sredstava je, isticali su, bilo dovoljno za 700 kompleta opreme, a gradski čelnici su na centralni trg pozvali 2000 dece. Grad je optuživao organizatore za nenamensko trošenje novca, maturanti iz pojedinih škola su protestovali. Čudno, za vreme samog plesa svi su se pretvarali da je sve u redu,  jer se, u istom trenutku u Galeriji Srbija održavao Sajam EU projekata, sa kog je, da maturante pozdravi skoknuo i sam Ambasador Davenport. Pa i dan danas, ako je sudeći po objavi na oficijalnom sajtu Grada Niša, sve je proteklo u najboljem redu. Nije poznato ni da li je Grad ikada pokrenuo sudski spor ako je do nenamenskog trošenja novca zaista došlo.

Ove godine, međutim, Grad Niš  je potpisao ugovor o održavanju parade na 400.000 dinara sa plesnim klubom La Luna iz Jagodine, a potonji je kao podizvođača angažovao plesni klub Boom 018 iz Niša da maturante obučavaju plesu. 

I onda je krenuo pravi haos u kome prema svemu sudeći, najdeblji kraj izvlače direktori niških škola i što je najvažnije i sami maturanti. Došlo je do prave borbe između Eko reakcije sa pečatom dva ministarstva na pisanim podrškama i Boom 018 plesnog kluba sa posrednim ugovorom preko La Lune sa Gradom Nišom. Borbe za to, ko će da trenira decu a ko da zauzme trg za 20.maj.

Situacija je otišla toliko daleko da su direktori niških srednjih škola od kluba Boom 018 dobili dopise u kojima se preti tužbama i policijom ukoliko deca ne treniraju sa njima nego sa Eko rekreacijom, a požele da ipak igraju na trgu. Neki su odlučili da pređu u suprotni tabor, neki su odlučili da ostanu uz Eko rekreaciju a kako saznajemo, direktori pojedinih škola su odlučili da se iz čitave priče njihovi maturanti povuku. I jedna i druga strana tvrde da više maturanata igra za njih. A pojavila se i informacija da će se Maturantska parada odigrati na dve lokacije. Tako će oni koji su prihvatili ugovor sa Gradom i Boom 018 igrati na trgu a drugi koji treniraju sa Eko rekreacijom u parkiću Svetog Save.

Školska uprava je, pre čitavog ovog haosa, škole uputila da postupe po nalogu dobijenom iz Ministarstva prosvete, međutim, s obzirom da se mišljenje u vezi ove stvari između Grada Niša i države dijametralno razlikuje, više niko i nije siguran čija je zapravo starija. I školska uprava i Ministarstva, koliko saznajemo, mudro ćute.

ŠTA KAŽU ORGANIZATORI?

Biljana Jovanović iz Eko rekreacije tvrdi da su oni prvi krenuli sa obukama a da im sada Boom 018 preotima maturante. Takođe tvrdi i da su prvi rezervisali Trg Kralja Milana ali da je "naredbom iz kabineta Gradonačelnika" ta rezervacija njima oduzeta i dodeljena klubu 018. O tome se izjasnila u otvorenom pismu Gradonačelniku u kome je optužila gradske vlasti da opstruiraju nacionalni projekat zbog političkih razloga, kako bi organizaciju parade preoteli i prepustili Kancelariji za mlade te vlasnici suparničkog kluba, prema njenim rečima, nekadašnjoj sekretarici jednog gradskog većnika inače zapošljenoj u Skupštini grada. Ona tvrdi da su devojke plesnog kluba „Releve“ koje je Eko rekreacija angažovala, obučavale  od marta 80 posto maturanata u Nišu, dok Boom018 tek poslednjih nekoliko nedelja,  kažu iz Eko rekreacije, „juri i otima“ po gradu maturante za svoj ples na Trgu. U Eko rekreaciji tvrde da će u parkiću sa njima plesati dovoljan broj maturanata.

„Mi ćemo plesati sa sigurno oko 700 maturanata, u parku Svetog Save. Imamo podršku građana, udruženja, direktora, profesora fizičkog. Deca će plesati na muziku na koju će plesati cela Srbija i 11 zemalja u regionu. Neću vam otkriti ko će emitovati signal, znamo samo da će neko od ministara ispred Vlade Srbije pozdraviti maturante, ali sačekajmo 20. maj u podne kada ćemo videti šta je Maturantska parada, a šta su plesovi koji se organizuju mimo nje“, otkriva Biljana za City radio.

Biljana tvrdi da je Eko rekreacija početkom januara podnela tužbu Trgovinskom sudu jer Grad nije po ugovoru isplatio sredstva koja su predviđena za prošlogodišnju paradu, i novac je sa kamatama u najkraćem roku bio na njihovom računu. Biljana sa druge strane demantuje da je protiv Eko rekreacije ikada podneta tužba od strane Grada.

Jelena Blagojević iz plesne škole „Boom 018“ tvrdi da instruktori koji obučavaju maturante, kako iz plesnog kluba Boom 018 tako i drugih klubova, nikada nisu isplaćeni od strane Eko rekreacije kako treba.

„Grad je nakon takvog kolapsa same organizacije pustio utuženje timu Eko rekreacije, i ove godine odlučio da radi sa La lunom, koja je uvek sve ispoštovala, nadoknadila svu opremu deci isplatila instruktore, i ja mislim da je to najbolje za maturante, kako je i sam gradonačelnik odlučio“, priča Jelena Boom 018 za City radio.

Prema njenim rečima, Boom 018 ima ugovor sa La lunom, a ta organizacija je potpisala ugovor sa Gradom Nišom pre 5-6 meseci, jer ne postoji mogućnost dalje saradnje između Grada i Eko rekreacije, posle dugogodišnjih problema, zbog čega su i sami maturanti jedne godine protestovali ispred Gradske kuće.

Golubovićka dalje tvrdi da La luna u više gradova u Srbiji radi na Paradi maturanata, a klub Boom 018 je navodno obučio sve maturante niških škola.

„Informacija da je tim Eko rekreacije obučio maturante apsolutno nije tačna, jer su, samo u pojedinim školama, održali jedan ili 2 časa, a za kompletnu obuku potrebno je minimum 6 do 7 časova. Maturanti koji budu nasamareni i igraju sa timom Eko rekreacija igraće u parkiću, njih 50 do 100, bez opreme, i to neće biti maturantski ples. Naši maturanti igraju na muziku „Slepi miš“ i naš radio će direktno biti uključen na signal Slovenije ili preko Radio Beograda, tako da će biti uživo“, kaže Jelena.

Od Jelene saznajemo da Grad plaća 100 dinara po maturantu za obučavanje, što je skoro 4 puta manje od drugih gradova u Srbiji. Ostalim novcem se pokrivaju troškovi opreme, a drugih sponzorstava, tvrdi - nema.

Iako ne poriče da je zapošljena u službi za poslove gradonačelnika, Jelena Golubović kaže da je upravo sa sa timom Eko rekreacija počela da radi na maturantskom plesu 4 godine pre zaposlenja u Gradskoj kući.

„Moj rad na maturantskom plesu nema apsolutno nikakve veze sa mojim zaposlenjem, s obzirom da sam 4 godine pre posla u službi za poslove gradonačelnika radila na tom projektu“, objašnjava Jelena Blagojević.

Blagojević dodaje da je Ministarstvo omladine i sporta izdalo podršku Eko rekreaciji za organizovanje parade, bez saznanja i obaveštenja da postoje problemi sa ovim timom, a da Grad na osnovu ličnih iskustava ima prava da radi sa bilo kojim licenciranim organizatorom, u skladu sa zakonom.

A DA LI JE NA KRAJU BALADE IPAK SVE U NOVCU?

I jedna i druga strana poriču da je motiv za ovu nesvakidašnju borbu - novac. Eko rekreacija ga neće dobiti od Grada Niša a plesni klub Boom 018 tvrdi da klubu ostaje samo 100 dinara po detetu kada se odbiju troškovi opreme i ostalog, od novca koji im daje grad. Ako se zna da je na najmasovnijoj paradi u Nišu, 2007., učestvovalo 2800 maturanata, dolazimo do 280 000 dinara, što priznaćemo nije neka para da bi se zbog nje bukvalno ratovalo oko broja učesnika. A ove godine će ih biti nesumnjivo mnogo manje.

Vratimo se na Slovence, pošto su izuzetno bitni za razumevanje čitave priče. Poznato je da se svake godine sponzori utrkuju da plate ogroman novac za promociju na Maturantskoj paradi. Nokia je recimo plaćala 10 evra po detetu. Nejasno je, međutim, da li sponzori plaćaju samo za decu u Sloveniji ili se 10 evra uplaćuje pomnoženo sa ukupnim brojem maturanata u svim evropskim zemljama koji sinhrono zaplešu u podne. Nekih godina je taj broj bio i blizu 40 000 mladih. Pošto je to nejasno, onda je logično, nejasno, i da li licencirani organizatori parade ovde dobijaju deo od tog nimalo naivnog sponzorskog novca. Pitali bismo, ali nažalost, tvorac Maturantske parade je umro, njegov nekadašnji partner je davno zbog starosti van te priče a njihovi naslednici, jedni u Mariboru a drugi u Ljubljani prema svemu sudeći, takođe ratuju jedni sa drugima boreći se za prevlast. Otuda i to da i Eko rekreacija ali i La Luna imaju licence. Jedni od Ljubljančana, drugi od Mariborčana.

Od pouzdanog izvora, dobro upućenog u čitavu priču, dobijamo potvrdu da se zapravo oko Maturantske parade vrti mnogo sponzorskog novca a koji u jednom delu, u skladu sa brojem dece koja plešu, dolaze i do organizatora u drugim zemljama.  Posebno veliku stavku čini i obaranje Ginisovog rekorda, koji kako naš izvor navodi, sobom donosi osim časti i iznos od oko 850 000 britanskih funti, koji se, takođe, tvdi on, na neki način deli među organizatorima.

Mnogo je tu nejasnoća. Jedino, što je potpuno jasno, jeste da ne postoji normalni lanac komunikacije na liniji škole-školske uprave-Grad-Ministarstva. Nikog bukvalno, da ovako, dva dana pre Maturantske parade objasni direktorima škola šta im valja činiti. Da se budući akademski građani ne bi, i pre nego što zakorače u surovi svet odraslih suočavali sa razočarenjem. A to se neminovno događa.

Zaista je, možda, krajnji trenutak da se podvuče crta i da se uspostavi nekakav normalan odnos na linijama nadležnih institucija, da se na kraju krajeva i proceni na koji način nadalje raditi.  Jer ova priča nije priča o majicama, ni o kišobranima.  Ovo je čudna priča o lepo zamišljenom međunarodnom projektu koji se, jednostavno, prema svemu sudeći, oteo kontroli. A parada nije ni Kancelarija za mlade, ni Grad ni Ministarstva ni školske uprave, niti jedni ili drugi organizatori, mada zavisi od dobre volje svih njih. Parada su maturanti, jedino oni a ne samo njihov broj. A to se jedino, ovih dana, uporno gura u drugi plan. 

20. maja će mladost Niša svakako zaplesati. Bar jedan njen deo. Jedni na Trgu, drugi u Parku. I jedne, i druge, će kamere snimiti, jer ta deca zaslužuju da budu sva snimljena baš na taj, zaista bez patetike, dan koji se desi tada i nikada više. Za dobrobit te dece, koja, baš kao ni škole koje pohadjaju u ovoj čitavoj stvari nisu kriva, treba naći normalno rešenje za sledeću godinu, da kada zaplešu sa Evropom i ne otplešu u nju bez najmanje želje da se ovde vrate.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije