Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

14. 02. 2017. Niš

Autor: Redakcija Izvor: Centar za devojke

Plesalo se protiv nasilja nad ženama i u Nišu

"Jedna milijarda ustaje" je najmasovniji aktivistički pokret u istoriji međunarodne borbe protiv nasilja nad ženama i devojkama. Svake godine 14. februara žene i muškarci plešu širom sveta da bi pokazali svoje nemirenje sa nasiljem nad ženama.

Današnjoj globalnoj akciji se tradicionalno pridružio Centar za devojke iz Niša, čije su aktivistkinje danas plesale tačno u podne ispred Kazandžijskog sokačeta. Plesalo se protiv nasilja nad ženama i u drugim gradovima Srbije.
"Jedna milijarda ustaje" organizovana je na današnji dan u zemljama širom sveta.

Kampanju JEDNA MILIJARDA USTAJE je pokrenula američka feministkinja, spisateljica i aktivistkinja Ev Ensler organizujući akciju V - day, koja je ubrzo poprimila globalne razmere. Današnjoj globalnoj akciji pridružio se i niški Centar za devojke.

Kampanja je pokrenuta nakon što su Ujedinjene Nacije objavile poražavajuće statističke podatke prema kojima će 1 od 3 žene na planeti biti silovana ili prebijena tokom svog života. Uzimajući u obzir da na svetu ima 7 milijardi ljudi, to znači da će ovom statistikom biti obuhvaćena jedna milijarda žena.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage