Home  |  Vesti  |  Društvo  |  Učestali nestanci struje-kako nadoknaditi štetu na kućnim uređajima?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

07. 03. 2017. Niš

Autor: Aleksandar Đokić Izvor: City Radio

Učestali nestanci struje-kako nadoknaditi štetu na kućnim uređajima?

Nejednak napon, višestruki prekidi električne energije u samo nekoliko minuta, neretko su uzrok kvarova na kućnim uređajima. Potrošač koji smatra da je došlo do kvara na nekom kućnom uređaju iz ovih razloga ima pravo da podnese zahtev za odštetu elektrodistribuciji, kaže za City radio Jovan Jovanović iz Centra za zaštitu potrošača Forum. Dokazivanje nije lako, ali treba biti uporan, tvrdi Jovanović.

Nejednak napon,višestruki prekidi električne energije u samo nekoliko minuta, čest su uzrok kvarova kućnih uređaja. 

“U tom slučaju građanin treba da podnese zahtev distribuciji koja ga snabdeva, sa konkretnim zahtevom”, kaže Jovan Jovanović iz Centra za zaštitu potrošača Forum.

To konretno znači da potrošač mora da navede adresu, tačno vreme kada je došlo do učestalih prekida u snabdevanju električnom energijom, ističe Jovanović. On dodaje da u EPS-u imaju tačne podatke kada I gde je dolazilo do prekida u snabdevanju, čime se smanjuje mogućnost zloupotreba.

Posle podnošenja zahteva “EPS” je dužan da po zakonu o zaštiti potrošača dostavi odgovor u roku od osam dana, a ceo sličaj da razreši u roku od 15, a najkasnije do 30 dana, tvrdi Jovanović.

On ističe da je dokazivanje da su višestruki prekidi električne energije uzrok kvara na nekom od kućnih uređaja teško, pa savetuje angažovanje sudskog veštaka.

“Imali smo slučajeve u kome su se građani žalili na EPS, jer su često odbijane reklamacije ovakve vrste, a komisije koje su to radile, neretko je činio samo jedan član iz ovog preduzeća”, kaže Jovanović.

On ipak smatra da treba biti uporan.

“Zbog toga treba pozvati veštaka, koji bi učestvovao u utvrđivanju uzroka kvara na uređaju”, zaključuje Jovanović.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije