Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

07. 03. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Putovati, izaći, ili ostati kod kuće na Dan žena?

Iako se ove godine 8. mart pao usred nedelje, brojne dame otići će na praznično putovanje za vikend. Neke će pak izaći na večeru ili koncert sa drugaricom ili jačom polovinom. Svakako, veliki je broj i žena kojima je ovaj datum – dan kao i svaki drugi.

U zemlji opada standard, mnogim ljudima platežna moć, sa njima i entuzijazam, ali određenih datuma rado se sećamo.

Pojedini kažu da Međunarodni dan žena, 8. mart, nastao kao tekovina borbe za rodnu ravnopravnost, sve više gubi na značenju.

Sa druge strane, veliki je broj onih koji ga tradicionalno obeležavaju.

„Vodim mamu na koncert Konstantina. Napravljeno je da bude malo komercijalnije, a ja svakako volim da obeležim taj dan, najradije sa svojom majkom“, rekla je mlađa sugrađanka.

Osmomartovska putovanja uglavnom organizuju preduzeća za svoje zaposlene, saznajemo u jednoj turističkoj agenciji u Nišu.

Svakako, ima i pojedinačnih uplata, što potvrđuje i devojka na koju smo naišli u centru grada.

„Ja putujem za Veneciju. Idemo za vikend suprug i ja, to je moj poklon od njega za 8. mart, baš je super iznenađenje. Kako sam čula, svi aranžmani za Veneciju su rasprodati“, radosno priča devojka.

Pored Italije, i ovog marta popularne praznične destinacije su i evropski gradovi poput Beča, Budimpešte, Praga, Soluna, ali su sve su popularnije i države do kojih se stiže avionom, letom sa niškog aerodroma.

„Mi imamo dosta individualnih putnika koji će recimo 9. na 13. mart provesti u Bratislavi, Beču ili Amsterdamu. Putovanja bez noćenja mogu se naći po ceni od 40 evra, zatim ona sa jednim ili dva noćenja koštaju 100-150 evra, a avionski aranžmani 300-400 evra.

Primećuje se smanjenje novčanih sredstava kod ljudi, ali i dalje postoji doza optimizma. Ljudi vide draž u tome, i pre će izdvojiti novac za vikend van svog grada, nego na primer na komad garderobe“, kaže Tijana Krstić, radnik u turističkoj agenciji.

Naravno, sopstvenom odlukom ili zato što jednostavno ne mogu da priušte sebi da u vremenu krize otputuju, brojne dame uživaće kod kuće, kao i svakog drugog dana.

„Sedeću kod kuće, tako sam odlučila, najviše zbog finansijske situacije. Deca i suprug će mi čestitati, a možda ću i izaći sa drugaricama negde“, kazala je jedna dama.

Inače, 8. marta, koji se obeležava širom sveta, i u Srbiji se organizuju konferencije, debate i ulične akcije, kojima se ukazuje na probleme i položaj žena u društvu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije