Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

15. 03. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Javna preduzeća najmanje poštuju potrošačka prava

Manji trgovci i lokalni pružaoci usluga poštuju Zakon i prava potrošača više nego što to čine velike korporacije i javna preduzeća čiji je osnivač država. Ovo je rečeno na Svetski dan potrošača, koji se obeležava 15. marta.

Od prošlogodišnjeg obeležavanja Svetskog dana potrošača situacija se nije bitno promenila, ali u društvu ima pomaka, ističu u Centru za zaštitu potrošača, gde zahtevaju od državnih organa da podrže primenu Zakona o zaštiti potrošača.

„Mi smo doneli dobar zakon, ali on se u sferi javnih usluga ne primenjuje, gde su nadležne lokalne samouprave, Vlada Srbije ili državni organi. To su javna preduzeća EPS, Telekom, Pošta, kao i veliki mobilni operateri. Prema zakonu sve te firme treba da imaju dva tela, jedno je komisija za rešavanje reklamacija, a drugo je savetodavno. Međutim, to nije urađeno. U preduzećima gde je Vlada osnivač - ništa se ne dešava“, rekao je Jovan Jovanović, predsednik Centra za zaštitu potrošača Forum.

Jovan dodaje da manji trgovci i lokalni pružaoci usluga više poštuju Zakon o zaštiti potrošača.

Povodom obeležavanja Svetskog dana potrošača, Centar za zaštitu potrošača Forum Niš u saradnji sa JKP Mediana Niš, PK Srbije – RPK Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga i Poslovno udruženje komunalnih delatnosti KOMDEL, organizovao je danas okrugli sto na temu Interesi potrošača u transformaciji i privatizaciji komunalnih preduzeća.

„Zbog otvaranja poglavlja „20. Preduzetništvo i industrijska politika“ u pregovorima sa EU, vrlo je bitno otvoriti raspravu o trnasformaciji i privatizaciji komunalnih preduzeća, kako se ne bi ponavljali propusti, zbog kojih su mnoge privatizacije u ovoj oblasti propale a potrošači imali veliku šteteu. Navedena studija obuhvata dobre i loše primere transformacije i privatizacije komunalnih preduzeća u Evropi i kod nas i može da bude dobar vodič za izbor modela u postupku transformacije i privatizacije komunalnih preduzeća“, poručuje Jovan Jovanović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije