Home  |  Vesti  |  Društvo  |  Nerealni dug za vodu Naissus otpisuje Udruženju studenata sa hendikepom?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

16. 03. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Nerealni dug za vodu Naissus otpisuje Udruženju studenata sa hendikepom?

Niškom udruženju u kome se afirmišu studenti sa hendikepom, sa tadašnjim sedištem u Kalči, stigao je mesečni račun za vodu od 350.000 dinara, iako su je upotrebljavali samo za piće, budući da članovi, uglavnom korisnici invalidskih kolica, nisu mogli da pristupe toaletu. Račun nastao usled velike havarije na vodovodnoj cevi u ovom TC, JKP Naissus ipak je isporučio nedužnom Udruženju, a sada, nakon brojnih molbi i žalbi, pristali su da otpišu dug, preuzimajući krivicu na sebe.

Ova situacija iz 2015. godine, a naročito nakon dolaska izvršitelja da popiše stvari u vrednosti duga od 350.000 dinara, kako nam je kazala predsednica Niškog udruženja studenata sa hendikepom Jasmina Barać-Perović, predstavlja veliki stres za sve članove, pored brojnih drugih problema sa kojima se oni svakodnevno susreću.

„Nismo mogli da napravimo taj dug i to je svima očigledno. Niko nije mogao da koristi toalet, nije dostupan kolicima, najviše što smo mogli da potrošimo je čaša vode za piće. Kasnije je menadžment Kalče nama donirao vodomer, i stizali su nam realni mesečni računi od oko 300 dinara, ali je ogroman dug ostao“, objašnjava Jasmina.

Ona dodaje da je Udruženje pisalo i slalo žalbe, dopise Vodovodu, Gradu, Upravi za imovinu, čije je vlasništvo lokal koji su iznajmljivali, uglavnom bez odgovora. Na kraju su bili prinuđeni da se isele krajem 2015. godine, budući da su neprofitna organizacija koja nema prihode.

„Koliko vidim, sada postoji i dobra volja Grada da pomogne, ali nama treba napismeno da će Vodovod da povuče tu tužbu, i da će naći rešenje da se ovaj problem reši, a ne da ide preko naših leđa. Mi smo zaista nemoćni, a u ovom slučaju nismo krivi, niti imamo odakle da platimo“, kaže Jasmina.

Direktor Vodovoda tvrdi da je na merilu, koje je jedini zvanični pokazatelj, prikazan realni dug, te je takav račun morao da bude isporučen korisniku, kako bi se ispoštovale zakonske odredbe.

Dogovor sa sastanka menadžmenta Vodovoda, članova Udruženja i predstavnika Grada je da Udruženju, koje je u ovom slučaju nedužno, dug bude otpisan.

„Način regulisanja dugovanja potpisali su svi korisnici. Na ovom sastanku dogovorili smo da izađemo pred Nadzorni organ sa predlogom za otpis dugovanja, a da dažbine koje idu prema držvi prihvati Grad“, izjasnio se direktor JKP Naissus Dejan Andrejević.

Tako bi prateće troškove u iznosu od 50.000 dinara preuzeo Grad.

„Gradsko veće uputilo je pismo preporuke JKP Naissus kako bi se rešio problem, a Grad će preuzeti na sebe troškove izvršitelja, PDV i vodni doprinos, dogovorićemo samo prema kom osnovu“, rekla je većnica Tijana Đorđević.

Na sednici nadzornog odbora Vodovoda, zakazanoj za petak 17. mart, konačno i zvanično biće doneta odluka o rešenju ovog problema, kako se nadaju u Udruženju, sa pozitivnim ishodom, kako je i obećano.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije