Home  |  Vesti  |  Društvo  |  Duboka podela među radnicima - jedni u protestnu šetnju, drugi ih optužuju za politizaciju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

07. 04. 2017. Niš

Autor: Aleksandar Đokić Izvor: City Radio

Duboka podela među radnicima - jedni u protestnu šetnju, drugi ih optužuju za politizaciju

Na današnjem skupu radnika propalih niških preduzeća ispred Gradske kuće, jedna grupa krenula je u protestnu šetnju smatrajući da “ovi drugi čekaju nekakav fiktivni razgovor”. S druge strane oni koji su protiv radikalizacije protesta kažu da je to “politička stvar” a da oni politikom ne žele da se bave. Ono što im je ipak zajedničko je da i jedni i drugi očekuju da će se dogovorom ali različitim metodama izboriti za novac koji im duguje država. Današnjem skupu pridružili su se i borci rata iz 99-te godine i nekoliko studenata učesnika protesta “protiv diktature”.

“Ove proteste organizujemo još od 2009. godine i jedna grupa rešila je da od danas krene u protestne šetnje jer je očigledno da dosadašnji način protesta nije dao rezultate”, kaže Radiša Spasić bivši radnik Elektronske industrije.
“Ovi drugi stoje u mestu, čekaju neki fiktivni sastanak, niti znaju s kim i na koju temu će razgovarati”, kaže Spasić.
On ipak dodaje da očekuje “brz sastanak na nivou Republičkih institucija” gde će kako kaže nastaviti razgovore koji su prekinuti 2013. godine.
Dodaje i “da su 2014. godine bila opredeljena sredstva u republičkom budžetu za radnike privatizovanih preduzeća, ali da budžet nije  realizovan zbog čega mogu da se obrate i Državnoj revizorskoj instituciji i podnesu krivičnu prijavu zbog neizvršenja budžeta”, ali da će ipak probati pre toga da organizuju sastanak i reše problem isplata.

“Ukoliko ni do tada ne dođemo do rešenja idemo na sud”, kaže Spasić.

S druge strane, “predstavnik svih radnika propalih niških preduzeća”,  Žarko Đorđević, kaže da će od ponedeljka tražiti termin u Ministartsvu privrede i Vladi Srbije kako bi pronašli rešenje.
“Mi ostajemo pri stavu da mirnim putem rešimo problem, a ovo što oni rade je delom politička stvar. Mi u politiku nećemo da se upuštamo, nas zanimaju samo isplate zaostalih zarada.”
Govoreći o neispunjenim obećanjima koje je premijer Vučić dao tokom boravka Vlade Srbije u Nišu, da će radnicima biti isplaćene zarade, Đorđević ističe da oni i pored toga ne mogu bez vlasti da reše problem neisplaćenih zarada, kao da i su svi argumenti na strani radnika.

Govoreći o delu radnika koji je krenuo u protestnu šetnju kaže “da podela ne može da utiče na njihove zahteve jer se radi od 10 do 15 radnika”.
Inače tokom obraćanja Žarka Đorđevića ispred Gradske kuće jedna od radnica, mu je u nekoliko navrata sugerisala da se “ogradi od studenata”, kojih je bilo nekoliko na ovom skupu.
Današnjem protestu pridružili su se i borci rata iz 1999. godine.
Dejan Veličković iz kriznog štaba boraca rata iz 1999. godine u Nišu, kaže da su se borci pridružili kako bi se “ujedinili i zajednički izborili za svoja prava”.

“Borci u Beogradu imaju popust za komunalije, kao i mnogi u drugim gradovima Srbije, isplaćene su i ratne dnevnice borcima iz Topličkog okruga, a mi posle 18. godina nemamo ništa”, kaže Veličković.
On najavljuje tužbe i za diskriminaciju, nematerijalnu šetetu. Prema njegovim rečima moguće je i vansudsko poravnanje “koje bi svima  bilo u interesu”, ali i uz zahtev za isplatu i kamate, kaže Veličković.
Inače, borcima se duguje 3.500 dinara po danu provedenom u ratu 1999. godine.   

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage