Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

10. 04. 2017. Niš

Autor: Redakcija Izvor: City radio

Svakodnevno u Srbiji više od 15 prijava nasilja nad decom

Više od 6850 slučajeva nasilja nad decom prijavljeno je tokom 2016. godine Centrima za socijalni rad. Zanemarivanjem, zloupotrebom, zlostavljanjem i nasiljem dolazi do povrede jednog od osnovnih ljudskih prava deteta – prava na život, opstanak i razvoj.

Tokom protekle godine u Srbiji je nešto manje od 7000 slučajeva nasilja nad decom prijavljeno Centrima za socijalni rad, podaci su Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Ovo je rečeno povodom tribine “Zaštita dece od nasilja”, kojom je Centar za podršku porodici “Putokaz” obeležio tri godine rada.

„Tribina je namenjena profesionalcima iz vladinih i nevladinih organizacija, i onima koji pružaju usluge podrške deci žrtvama nasilja. Učešće su uzeli predstavnici “Putokaz-a“, MUP-a, Centra za socijalni rad “Sveti Sava“ Niš, SOS Dečija sela Srbija. Govorilo se, pored ostalog, i o primeni Protokola za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja, prepoznavanju nasilja i odgovoru institucija na nasilje“, kažu organizatori.

Centar za podršku porodici “Putokaz”, Niš usmeren je na preventivni rad sa socijalno i ekonomski ugroženim porodicama, kako bi se izbeglo izdvajanje dece iz porodice i povećao kvalitet života i poštovanje dečijih prava u porodicama koje su prepoznate kao rizične.

Inače, SOS Dečija sela Srbija članica su Međunarodne organizacije SOS Dečijih sela, osnovane 1949. godine, koja danas u 134 zemlje pomaže 1.200.000 ljudi.  Organizacija je u Srbiji prisutna od 2004. godine, kroz Centar za podršku porodici u Nišu, i programe podrške u drugim gradovima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage