Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

12. 04. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Ima li para za uskršnju trpezu?

Dok se cene uoči praznika u velikim marketima snižavaju ili ostaju nepromenjene, na pijacama je drugačija situacija. Velika potražnja kroji cene, pa namirnice poput voća, povrća, i najvažnijih za Uskrs – jaja, pokupljuju. Sugrađani tvrde da je finansijska situacija teška, ali da nekako uspevaju da spreme tradicionalnu uskršnju trpezu, ipak, skromniju nego ranije.

Uoči Uskrsa, cene jaja na pijacama veće su za po dinar u svakoj klasi, i kreću se od 11 do 16 dinara. Ipak, kako nam je rekla jedna prodavačica, jaja koja koštaju 11 dinara rasprodala su se, dok se za ova od 16 retko ko hvata.

„Evo vidite, od ovih najjeftinijih nije ostalo ni jedno jaje, ona odlaze najbrže. Mada, najviše traže ljudi ova od 12 i 13 dinara, neku srednju klasu“, tvrdi prodavačica.

Na pijaci je moguće kupiti i prepeličja jaja po ceni od 20 dinara, ali i guščja, koja su sa 120 dinara snižena na 100. Pored ostalog, sve je više tezgi sa uskršnjim ukrasima, bojama i nalepnicama. Najobičnije farbe za jaja prodaju se kao 3 kesice za 10, ili jedna za 5 dinara, ali, naravno, ima i dosta skupljih ukrasa i boja. Ljudi su uglavnom saglasni da je ranije uskršnja trpeza bila bogatija, jer su namirnice bile pristupačnije.

„Imam 76 godina, radio sam, zarađivao, imao, a ovo sada je bruka. Nikada gore nisam živeo. Ogromni su troškovi, teško se izlazi na kraj sa svim dažbinama, a sada za praznik dolaze deca, unuci, moramo se snaći. Treba obezbediti jaja, pljeskavice, nešto malo roštilja“, rekao je Nišlija.

„Odražava se stanje finansijsko na sve segmente, Niš još uvek grca sa primanjima. Niska su primanja, penzioneri kao ranije ne mogu spremati praznik, kao što se nekada slavilo, sve je bilo jeftinije a imalo smo više. Mogli smo i na izlet da odemo, a sada si jednostavno skučen. Dobro, na trpezi će se naći do svega po malo, i slatkiša i mesa, ali ne u onolikoj meri kao pre“, kaže jedna sugrađanka.

Oni sa malo boljim primanjima prirediće veću gozbu, tradicionalno sa jagnjećim pečenjem. Pojedini sugrađani požalili su se na to što se ovo meso retko gde prodaje na kilogram.

„Ništa se nije promenilo, za Uskrs uvek ima, kod mene je situacija dobra i nadam se da će svima biti bolje. Dolazi mi samo sin na uskršnji ručak, idem da vidim koliko košta jagnje jedno i to je to. Jaja nisu skupa, ali jagnjetina jeste, jer je bezveze prodaju u mesarama. Moraš da kupiš i glavu i ne znam ni ja šta sve, ne možeš da uzmeš koliko ti treba“, iskreno će penzioner.

Naravno, pored jaja i glavnog jela treba pripremiti salate. Sveži krastavac i paradajz odnedavno su u ponudi, a cene su, kako smo uočili na pijaci i prilikom razgovora sa prodavcima, više uoči Uskrsa. Paradjz je koštao i do 200 dinara, a sada se prodaje za 250 po kilogramu, dok je krastavac skuplji za oko 30 dinara. Vezica mladog luka je 20, rotkvica 25, a zelena salata je 30 dinara. Sa druge strane, mladi krompirići pojeftinili su sa 200 na 160 dinara po kilogramu.

Budući da je Uskrs najveći i najradosniji hrišćanski praznik, a ove godine ga istog dana - 16. aprila proslavljaju i vernici pravoslavne i katoličke crkve, važno je da se obeleži i proslavi u miru, slozi, ljubavi i veselju, kada cena namirnica posluženih za uskršnji ručak postaje najmanje bitna.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije