Home  |  Vesti  |  Društvo  |  Marija Ranđelović: “Skupštinska većina ignoriše komisiju Skupštine grada“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

20. 04. 2017. Niš

Autor: Aleksandar Đokić Izvor: City Radio

Marija Ranđelović: “Skupštinska većina ignoriše komisiju Skupštine grada“

Posle otkazivanja i treće sednice Komisije za Etički kodeks zbog nedostatka kvoruma, predsednica Marija Ranđelović (DJB), tvrdi da je „ dobila potvrdu jednog člana SNS-a da su dobili instrukcije da opstruiraju rad Komisije“. Na dnevnom redu jučerašnje sednice bila je preporuka za razrešenje direktorke Specijalne škole „Bubanj“ i Upravnog odbora „Pčelice“.

Komisija za Etički kodeks juče je trebalo da raspravlja o preporuci za razrešenje direktorke specijalne škole „Bubanj“ Snežane Čarapić, za šta već postoji odluka Agencije za borbu protiv korupcije. Druga tačka dnevnog reda trebalo je da bude rasprava o smeni članova Upravnog odbora „Pčelice“. Do sednice, a samim tim i rasprave, niije došlo jer nije bilo kvoruma s obzirom da su prisustvovala samo dva člana a za kvorum je neophodno šest. Komisija nije zasedala ni marta, takođe zbog nedostatka kvoruma a tada je trebalo da se raspravlja o smeni sada već bivšeg direktora Narodnog pozorišta Ivana Vukovića.

Predsednica Komisije za Etički kodeks, Marija Ranđelović, iz Pokreta „Dosta je bilo“, najavljuje da će tražiti smene članova komisije, ističući da „pojedini članovi trpe pritiske kako se ne bi pojavljivali na sednicama“.

„Mislim da vladajuća većina štiti svoje uglavnom partijski postavljene direktore, od jednog člana SNS-a dobila sam potvrdu da se sednice Komisije namerno opstruiraju“, tvrdi Ranđelović.

U prilog tome, ona dodaje da je "jedan od članova dobijao pozive u kojima je instruisan da se uopšte ne pojavljuje na sednicama“. Ona navodi i primer sa druge sednice Komisije za Etički kodeks, kada je, pre njenog početka, „kurir izveo sve članove SNS-a ispred male sale Skupštine grada i dao instrukcije kako da se ponašaju na sednici, koja je kasnije bila ometana na razne načine, uz razne opstrukcije i skretanja sa teme“.

Marija Ranđelović se nada "da je vladajuća većina u Nišu shvatila da je Komisija za Etički kodeks stalno radno telo u Skupštini grada koje se bavi ozbiljnim pitanjima, i da se ovakvim ponašanjem diskredituje i gradski parlament“.

Ranđelović dodaje da se „zbog opstrukcije“ komisija nije bavila moralnim podobnostima pojedinih funkcionera, čak i „onim kojima je dokazano kršenje zakona“.

S obzirom da je Skupština grada do sada ignorisala rad sopstvene Komisije, ona ne očekuje da će se bilo šta posebno promeniti ali ipak zahteva smenu članova. Dodaje da se sednice Skupštine grada zakazuju „kada treba imenovati neki upravni odbor, ili imenovati direktore, a da se zapravo ne bavi suštinskim problemima građana“.

Pojašnjava i da Komisija donosi zaključke, koje kasnije šalje Skupštini grada kako bi ih uvrstila u dnevni red i eventualno raspravljala o njima.

Ranđelović zaključuje „da neće odustati u nameri da Komisija za Etički kodeks profunkcioniše iako je jasno da među vladajućom većinom za tim nema političke volje“

Inače, na jučerašnjoj sednici Komisije, na dnevnom redu trebalo je da se nađe preporuka za razrešenje Snežane Čarapić, direktorke Specijalne škole „Bubanj“, za šta već postoji odluka Agencije za borbu protiv korupcije. Takođe, na dnevnom redu bila je i rasprava o smeni Upravnog odbora „Pčelice“ zbog toga što nisu smenili Zorana Jonića sa direktorskog mesta „uprkos brojnim nepravilnostima u radu, sudskim presudama i odluci Agencije", već su ga ponovo predložili resornom Ministarstvu za direktora ove predškolske ustanove.

Pokušali da o Komisiji za etički kodeks čujemo mišljenje predsednika Skupštine grada Radeta Rajkovića, ali, do zaključenja ovog teksta, nismo uspeli da stupimo u kontakt sa njim.         

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije