Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

13. 05. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Višečlane porodice u najvećem riziku od siromaštva

Najvećem riziku od siromaštva u Srbiji izložene su porodice sa troje ili više dece, podaci su Republičkog zavoda za statistiku, objavljeni u aprilu. Ipak, budući da su za porodičnu sreću najvažnije ljubav i međusobna povezanost, roditelji ohrabruju mlade parove da se odluče na jedan od najvažnijih koraka u životu – osnivanje porodice.

U susret Međunarodnom danu porodice,  koji se obeležava 15. maja, mobilni edukativni tim “Super autobus“ je u subotu u parku Čair u Nišu održao kreativnu radionicu, namenjenu kako deci, tako i roditeljima.

„Pravimo ramove za slike, ukrase od drvenih špatula, od modlica i plastelina razlličite figurice, planiran je i face-painting. Drago nam je da je veliki broj ljudi, najviše dece, danas sa nama ovde. Nama je bitno da ne postoji različitost, jer svi smo jednaki, a u našim aktivnostima upravo želimo da ne učestvuju samo deca, već podjednako i roditelji, kako bi se spojila cela porodica“, ispričala je Marija Zdravković, edukatorka “Super autobusa“, ispred fondacije SOS Dečija sela Srbija.

Da svako dete treba da raste u porodici, okruženo sigurnošću, ljubavlju i šansom da ostvari sve svoje potencijale, ističe mama troje dece iz Niša. Ona kaže da i kada materijalno stanje među partnerima u bračnoj zajednici nije najsjajnije, za potomke se nekako uvek nađu osnovna sredstva za normalan život, a porodicu, kao stub društva, prvenstveno održava ljubav i toplina zajednice.

„Bez obzira kakva su vremena svi trebaju imatui potomke, jer je ipak to nešto najlepše što nas održava. Ja imam troje dece i uvek nađem vremena za njih, koliko god da sam umorna, a i kada nemamo baš nekih finasija, snađemo se suprug i ja da im obezbedimo sve što im treba za normalno detinjstvo i odrastanje. Parovima bih poručila da se što pre odluče na korak formiranja porodice, da ne čekaju poznije godine. Naravno, deca pre svega treba da žive u normalnom okruženju, bez nasilja, porodica treba da bude zdrava, što veća, a njeni članovi da se međusobno pomažu i vole“, poručila je Jovanka Morović.

Međutim, zabrinjavajući je podatak da se čak 49,8 odsto višečlanih porodica nalazi u riziku od siromaštva. U susret Međunarodnom danu porodice, kao organizacija fokusirana na podršku deci i porodicama, SOS Dečija sela Srbija podsećaju na neophodnost stvaranja podržavajućeg okruženja za razvoj porodice i pružanje podrške najugroženijim porodicama.

Inače, Međunarodni dan porodice, 15.maj, obeležava se širom sveta od 1993. godine, kada ga je Generalna Skupština Ujedinjenih nacija ustanovila, sa ciljem afirmacije porodice i porodičnih vrednosti i podizanja svesti o problemima i pitanjima porodice.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage