Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

18. 05. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Zašto nam rešenja o godišnjem porezu stižu tek juna?

Iako se građanima uredno obračunava kamata na porez, ukoliko rate ne izmiruju na vreme, poreskim obveznicima se, na njihovo nezadovoljstvo, rešenja o godišnjem porezu šalju uredno sa zakašnjenjem. Nadležni tvrde da je ceo postupak pripreme za štampu obiman i dugačak, pa je sredina godine logičan period za dostavljanje ovih rešenja.

U Nišu je oko 100.000 poreskih obveznika na imovinu, koji godišnji porez moraju da izmire u četiri rate, prva pristiže 14. februara, druga 15. maja, treća 14. avgusta, a poslednja 14. novembra. Za svaki dan kašnjenja uplate obveznik plaća zateznu kamatu od 14 odsto na godišnjem nivou, što je 1,16 odsto na mesečnom nivou.

Međutim, kuriozitet je da svaki građanin svoju godišnju obavezu prema državi saznaje tek juna, kada mu odštampano rešenje stigne na kućnu adresu. Zbog toga negoduje veliki broj ljudi.

„Nerealno kasne, a istovremeno nerealno obračunavaju kamate. Umesto da se rok za porez za celu godinu malo i prolongira, Poreska uprava ga kamatira u dan. Takođe, mnoge stvari vezane za plaćanje i naše obaveze su nejasno objašnjene, to je blago rečeno otimačina. Očigledno je da oni sporovode svoja prava, a da se ponašaju kao da prema nama, građanima nemaju nikakve obaveze“, kaže jedna Nišlijka.

U Sekretarijatu za finansije i izvorne prihode lokalne samouprave kažu da se ne radi o kašnjenju, već je jun uobičajeno vreme za donošenje rešenja. Kako tvrde, “jasno i precizno treba naglasiti“ da građani nemaju problem ukoliko porez plaćaju prema starom rešenju, do stizanja novog.

„Svakako pre februara nikako nije moguće da se obezbedi donošenje rešenja, a budući da izmene do kraja januara zahtevaju i obradu u našem sistemu, a to onda zahteva dalju proceduru koja je duža, kada je veliki grad u pitanju kao što je Niš, Beograd ili Novi Sad, u ovo vreme se otprilike i štampaju rešenja“, rekla je za City radio Nina Ilić, pomoćnica sekretara za izvorne prihode.

Pomoćnica sekretara za izvorne prihode tvrdi da je ceo postupak pripreme za štampu obiman i dugačak, pa je sredina godine logičan period za dostavljanje ovih rešenja.

„Mi smo već pripremili i poslali u proceduru štampe rešenja za ovu godinu. S obzirom da je u Nišu preko 100.00 poreskih obveznika, mi ta rešenja ne štampamo u našim prostorijama, u kancelariji, već se angažuje ovlašćena štamparija. U obrazloženju rešenja od prošle godine piše da do donošenja rešenja za narednu godinu, plaća se akontacija prema poslednjem kvartalu iz prethodne godine“, dodaje Nina Ilić.

Prema njenom objašnjenju, graađani u februaru i u maju treba da plate onoliko koliko su platili u novembru prethodne godine, prema privremenim akontacijama.

„Ako je obveznik isplatio obavezu za prošlu godinu, platio akontaciju u februaru po starom rešenju i platio akontaciju 15. maja po starom rešenju, on nema nikakvu kamatu. To je zakonom propisana obaveza da se akontacije plaćaju do donošenja novog rešenja, prema starom rešenju i po staroj obavezi“, rekla je Ilić za City radio.

Podsetimo, početkom maja Lokalna poreska administracija preseljena je na 3. sprat Kalče, lamela C 3.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage