Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

18. 05. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja

Za obeležavanje Dana sećanja na ubijene žene žrtve nasilja izabran je 18. maj, iz razloga što je 2015. godine u roku od 72 sata, 16, 17. i 18. maja 7 žena ubijeno u porodično-partnerskom kontekstu.

Od kada je pre pet godina osnovana, Sigurna kuća bila je privremeni dom za 650 žena i dece, a broj onih koji potraže sklonište u ovoj ustanovi raste iz godine u godinu.

„Statistika pokazuje da je nasilje u našoj zemlji u porastu. Sigurna kuća ima odličnu saradnju i sa niškom policijom i Centrom za socijalni rad, ali najčešće ni to nije dovoljno.

Za poslednjih šest godina čak 40 žena u Srbiji izgubilo je život u porodičnom nasilju.

To je strašno, jer govori da smo zakazali kao društvo“, kazala je Sonja Šćekić, direktorka regionalne Sigurne kuće u Nišu.

Ona je istakla da od 1. juna stupa na snagu novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, što uključuje i rigoroznije kazne prema nasilniku, ali i odgovornost institucija koje se bave socijanom zaštitom. Novi zakon sadržaće i jedan novi član koji do sada nije postojao u krivičnom zakoniku, a to je “proganjanje”.

Sigurna kuća za žene i decu žrtve porodičnog nasilja, Studentski kulturni centar Niš i Komisija za rodnu ravnopravnost Grada Niša organizovali su danas na Trgu Kralja Milana performans povodom obeležavanja "Dana sećanja na ubijene žene žrtve nasilja".

Veliki broj sugrađana okupio se da odgleda ovaj potresni performans, u kome su učestvovali glumci Akademskog pozorišta SKC-a.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije