Home  |  Vesti  |  Društvo  |  Napokon nasmejana Violeta Petrović, Nišlijka čija je priča potresla čitavu Srbiju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

09. 06. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

CITY INTERVJU NEDELJE:

Napokon nasmejana Violeta Petrović, Nišlijka čija je priča potresla čitavu Srbiju

Kada joj je prvi put prekinut ugovor u Juri, dok je bila na bolovanju zbog karcinoma, Violeta Petrović bila je zabrinuta zbog teške i neizvesne situacije u kojoj se našla. Sada, nakon drugog i konačnog prekida ugovora u ovoj kompaniji, hrabra i borbena Nišlijka sa osmehom na licu govori o svemu kroz šta je prošla. Novi, humani, poslodavac iz Beograda prijavio je kao administrativnog radnika u svojoj firmi, kako bi, dok je još uvek na bolovanju, uspela da ostvari neophodan radni staž i podnela zahtev za invalidsku penziju.

Harizmatična, razborita i nadasve optimistična 42-godišnja Violeta Petrović iz Niša, definitivno je raskrstila sa svojim bivšim poslodavcem, kompanijom Jura. Kada je Srbija dobila novog predsednika 31. maja, ova žena je dobila raskid ugovora. Ipak, saglasna je sa direktorom Jure, da ova kompanija prema njoj nije nigde pogrešila.

„Sve se u istom danu desilo, ironično. Ali, pored svega, ja nemam nikakav osnov da ih pravno gonim. Jura se drži našeg zakona, poštuje svako slovo i svaki zarez u našem zakonu. Ne mogu da se ljutim na Juru, mene zakon moje države nije zaštitio. Zakon o radu kaže da kada ugovor na određeno vreme istekne zaštićene su samo trudnice, porodilje i majke koje brinu o životno ugroženoj deci. Njima ne može da se raskine ugovor dok ne završe bolovanje, a mene nigde nema“, priča Violeta za City radio.

Međutim, kada se drugi put našla u vrlo nezavidnoj i neizvesnoj situaciji nakon raskida ugovora, Violeta je od anonimnog vlasnika firme iz Beograda dobila ponudu za zaposlenje, koju je prihvatila, priznaje, sa dozom neverice.

„Javila mi je prijateljica da jedan čovek iz Beograda hoće da me zaposli, nakon što je pročitao tekst o meni u novinama. Rekao je da će da me prijavi, da mi plaća doprinose, kako bih mogla da dostignem još 4 i po meseca koja mi nedostaju za radni staž kojim može da se aplicira za invalidsku penziju. Rekla je, moje je samo da se lečim. Pitala sam se gde je moj Niš? Ova firma nije velika i bogata, ali su mnogo pomogli“, rekla nam je Violeta.

Inače, ova samohrana majka trinaestogodišnjeg dečaka je, nakon što su joj konstatovali kancer, prošla šest ciklusa hemioterapije, a potom joj je operacijom odstranjena dojka. Njeni rezultati sada su dobri, a prepisana joj je jednogodišnja terpaija herceptinom, nakon čega se očekuje potpuno izlečenje.

„Osećam se dobro, terapija dobro deluje na mene. Sada idemo dalje“, kaže s osmehom na licu Violeta.

Violetin slučaj, nažalost, nije jedinstven u Srbiji

Iniciran Violetinim slučajem, narodni poslanik i niški lekar Dušan Milisavljević (DS) pokreće inicijativu za izmenu Zakona o radu, budući da je Srbija među zemljama u kojima najviše građana oboleva od raka. Njegov predlog zakonodavcima biće da oni koji obole od malignog tumora ne mogu da ostanu bez posla dok su na lečenju i rehabilitaciji.

„Ne mogu novinari, televizije, ministar, gradonačelnik, da vraćaju ljude na posao. Mora sve sistemski i zakonom da bude uređeno. Da se zna šta se može, a šta ne. Ja sam nastupila javno, podigla sam medijsku prašinu, ali ja sam jedna, a mnogo je ovakvih ljudi koji nemaju snage za ovakvu borbu, ili ne žele medijski da se eksponiraju“, dodaje Violeta.

Koliko su radnici Jure izloženi otrovnim materijama?

Jura je pre 6 godina otvorena u Nišu, a Violeta je tamo pre nego što je otišla na osmomesečno bolovanje, radila 16 meseci.

„Tamo je prisutan veliki strah kod ljudi. Posle 15 dana svakom radniku ispran je mozak. Javna tajna je da dok ne potpišeš ugovor na neodređeno, posle 2 godine, ne smeš da otvoriš bolovanje, jer to povlači ovo što se desilo meni. Zato radnici strahuju od razboljevanja, trpe i kada im nije dobro. Disciplina je izuzetno jaka, puno je ljudi, ali je prisutan i mobing izuzetno, koji je, nažalost, jako teško dokazati. Oni pod navodnicima sve rade po zakonu.“, kazala je Violeta Petrović.

Iako tokom osmočasovnog radnog vremena imaju samo jednu pauzu od pola sata, Violeta iskreno kaže da niko ne može da zabrani radniku da mimo pauze ide u toalet, ali će onda neki kolega morati da radi dupli posao za to vreme. Ipak, tvrdi da su uslovi za rad jako loši.

„Hala u kojoj se radi je ogromna bez prozora. U njoj je u svakom trenutku 1000 ljudi, ventilacija ne radi, a za 6 godina nikada nije provetrena. Svi u strahu od otkaza dolaze bolesni, virusni. Daju nam rukavice za rad jednom mesečno, ali one se raspadnu posle dva dana. Nakon toga lepimo izolir trake na prste i ruke, snalazimo se nekako, jer nam koža puca, dodirujemo otrovne materije golim rukama“, tvrdi Violeta.

Arsen, supstanca za koju se pretpostavlja da je zastupljena u kablovima sa kojima rade u Juri, u krvi ima kancerogena dejstva. Zato je Violeta, zajedno sa svojom koleginicom iz Jure, nedavno na jednoj privatnoj klinici uradila i test na ovaj toksični metaloid. Analiza je pokazala da su njeni rezultati u granicama normale, budući da je dozvoljena vrednost arsena u krvi u Srbiji 15, a Violetin rezultat je 6,3. Ipak, njenoj koleginici, zdravoj mladoj devojci, analiza je pokazala vrednost 12,1 ove materije u organizmu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage