Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

22. 06. 2017. Niš

Autor: Aleksandar Đokić Izvor: City Radio

U borbi protiv vršnjačkog nasilja i roditelji

U Nišavskom upravnom okrugu, održan je završni sastanak u okviru projekta „Prevencija vršnjačkog nasilja u školama u saradnji sa roditeljima“. Novina u ovom projektu, je što su osim profesora, nastavnika, dece, aktivno učešće uzeli upravo i roditelji. Cilj je da kako kažu, zajedničkim snagama rade na suzbijanju vršnjačkog nasilja, koje u poslednje vreme uzima sve više maha.

Sekretar organizacije „Prijatelji dece grada Niša“, Biserka Svetozarević, kaže da je projekat imao za cilj da speči nivo agresije i nasilja u školama ali i da se uspostavi kvalitetna saradnja sa roditeljima, koji će svojim znanjem i iskustvom pomoći smanjenju nasilja. Ona dodaje da je u ceo projekat bilo uključeno 11 škola,  5 osnovnih i 6 srednjih, a svaka je osmislila način na koji će da sarađuje sa roditeljima.

„Jedni su to radili kroz upitnike, neki kroz radionice sa roditeljima,neki su slušali predavanja stručnjaka, a posle svega, roditelji su imali svoju reč, i dali svoje predloge za sprečavanje nasilja“, kaže Svetozarević.

„Mnogo mi je drago što posle ovog projekta vidim da se razmišljanja učenika i roditelja poklapaju u izvesnoj meri“, kaže ona i dodaje da su efekti vidljivi a kao ključnu stvar Biserka Svetozarević izdvaja još bližu „saradnju“ između roditelja i dece.

„Potrebno je što više i prisnije razgovarati sa decom, pružiti što veću ljubav deci i ohrabriti ih kako bi bila otvorenija, i kako bi mogla da pričaju. Nikako ne smeju da prećute, moraju da kažu roditeljima o bilo kom vidu nasilja koji se dogodio“, kaže Biserka Svetozarević.

Roditelj, koji je uzeo učešće u akciji, Danijela Stefanović, kaže da su roditelji predložili njihovo veće učešće u suzbijanju vršnjačkog nasilja.

„Ne smemo da zaboravimo da decu šaljemo u školu zbog obrazovanja ali i zbog vaspitanja, ali mislim da mi u tome moramo još više da uzmemo učešće“, kaže Stefanović.

Dodaje da je predlog roditelja, što više razgovora sa decom, organizovanje radionica na ovu temu, kako bi im se ukazalo na sve probleme koji mogu da se jave, a ako deca već imaju probleme treba ih rešavati.

„Potrebno je suočiti se s problemom oči u oči, moramo da kontrolišemo sve što rade, budemo uključeni u njihov život i rad, bolje upoznamo sa njihom problemima“, kaže ona i dodaje da su roditelji predložili u blizini škola i prisustvo pripadnika MUP-a, video nadzor, a ako treba prisustvovaće i roditelji, koji nemaju nikakav problem prema anketama koje su rađene.

Govoreći o najavi resornog ministra o mogućnosti uvođenja kazni za roditelje čija se deca nedolično ponašaju, ona smatra da roditelji treba da budu kažnjeni „ako nisu u mogućnosti da se maksimalno uključe u život sopstvene dece“.

Projekat je trajao od februara do danas,kada je održan završni okrugli sto, a novi će početi naredne školske godine. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije