Home  |  Vesti  |  Društvo  |  Dani makedonske kulture u Nišu uz izložbe, pozorišne predstave, filmske projekcije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

07. 09. 2017. Niš

Autor: Ivana Petrović Izvor: City radio, Foto:City radio, I.P.

Dani makedonske kulture u Nišu uz izložbe, pozorišne predstave, filmske projekcije

Kako je na konferenciji za medije najavio Blage Petruševski iz Udruženja Makedonaca "Vardar", Nišlije će imati priliku da uživaju u kulturnoj manifestaciji, koju, povodom Dana nezavisnosti Makedonije, 8.septembra, u periodu od 9. do 17. septembra organizuju članovi ovog udruženja.

Otvaranje manifestacije zakazano je za subotu 9.septembra u 13 sati, u Galeriji Niškog kulturnog centra. Petruševski kaže da će manifestaciju otvoriti ministar, savetnik u Ambasadi Republike Makedonije u Beogradu, Marjan Jovanovski, a potom će gosti moći da razgledaju izložbenu postavku skulptura samostalnog likovnog umetnika, Siniše Noveskog iz Beograda. Izložba će moći da se pogleda do 17. septembra.

U okviru Dana makedonske kulture, Nišlijke i Nišlije će moći da se upoznaju i sa kinematografijom ove brojčano nevelike ali veoma značajne nacionalne manjine kod nas. Tako će, kako je najavio filmski urednik NKC-a, Dejan Dabić, svi biti u prilici da 11. u ponedeljak, 12, u utorak i 13, u sredu pogledaju značajna filmska ostvarenja u Maloj sali NKC-a. Svih dana projekcije će početi u 19h, a filmovi koje će građani moći da pogledaju su: Mirno leto (1961) (Dimitria Osmanlija) u ponedeljak, Velika voda (2004) (Ivo Trajkov) u utorak i Prevrnuto (2007), koji potpisuje Igor Ivanov Izi. 

14. i 15. septembar su posvećeni makedonskoj književnosti. Tako će u četvrtak, 14., biti održana promocija romana "Lift ni (je) za dvoje" Hrista Petreskog u Maloj sali NKC-a a 15., u petak, sa početkom u 18h, u Narodnoj biblioteci Stevan Sremac posetioci će uživati u Književnom času, kome će gostovati Petre Dimovski, pisac/prozaist i predsednik društva pisaca Bitolja i Kire Nedelkovski, pesnik.

Kako je najavila Zorica Filipović, iz Pozorišta lutaka u Nišu, 16. septembra sa početkom u 18 h, biće izvedena i pozorišna predstava "U kafanče karši Stanče", a izvešće je pozorišna grupa Udruženja penzionera "Kumanovo".

Dani makedonske kulture završavaju se zatvaranjem izložbe skulptura i čitave manifestacije, 17. septembra.

Inače, ovu lepu i programima bogatu manifestaciju podržavaju Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, Nacionalni savet Makedonaca u Srbiji, Kinoteka Republike Makedonije, Gradska opština Medijana, Sekretarijat za kulturu i informisanje grada Niša, Niški kulturni centar, Pozorište lutaka u Nišu, Narodna biblioteka Stevan Sremac i Omladinski hor "Gracija" iz Niša.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije