Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

25. 09. 2017. Niš

Autor: City radio Izvor: City radio

Za slobodu medija i dostojanstvo novinarske profesije

Posle prošlonedeljnog gašenja nedeljnika "Vranjske" i stupanja u štrajk glađu Vukašina Obradovića, oglasili su se brojni mediji, medijska udruženja i nevladine organizacije, zahtevajući da se prestane sa daljim urušavanjem "slobode medija i izražavanja". Održan je protest ispred Vlade Srbije a formirana je i grupa koja je najavila nove zajedničke akcije u borbi za slobodu medija u Srbiji. Prva zajednička akcija biće organizovana u četvrtak, 28.septembra.

Tekst saopštenja  "Za slobodu medija" prenosimo u celini:

"Obaveštavamo domaću i međunarodnu javnost da je u petak, 22. septembra, doneta odluka da se krene sa zajedničkim aktivnostima medija, novinarskih asocijacija, novinara i organizacija civilnog društva u borbi za slobodu medija u Srbiji.

Grupa je okupljena u znak podrške Vranjskim, jednom od najznačajnijih lokalnih medija u zemlji, koji je prošle nedelje ugašen zbog neizdrživih političkih i ekonomskih pritisaka. Gašenje ovih novina i štrajk glađu vlasnika i glavnog i odgovornog urednika Vranjskih Vukašina Obradovića jesu simboli situacije u kojoj se nalazi ogromna većina drugih nezavisnih medija u Srbiji, kao i sloboda medija u celini.

Grupa je formirana u nedelji u kojoj su kulminirali napadi na slobodu medija i integritet i egzistenciju nezavisnih novinara. U samo jednom danu ugašene su Vranjske, dogodili su se napadi na istraživačkog novinara KRIK od strane partije na vlasti, a novinarke su ponovo bile meta napada na naslovnoj strani lista Informer.

Ova grupa predstavlja i odgovor građana Srbije na konstantno urušavanje slobode medija i izražavanja, na nacionalnom i lokalnom nivou. Grupa je otvorena za uključivanje svih zainteresovanih medija, organizacija i pojedinaca. Grupa će organizovati zajedničke akcije u borbi za  Vranjske i slobodu medija i izražavanja, a informisaće i domaću i međunarodnu javnost o kršenju slobode medija u Srbiji. Grupa će blagovremeno obaveštavati javnost o planovima, daljim koracima i načinima delovanja.

Pozivamo sve medije i organizacije da u četvrtak, 28. septembra, zajedničkom akcijom ukažu na postojanje medijskog mraka u Srbiji. Svi mediji, portali, veb strane organizacija, društvene mreže građana i građanki koji se pridružuju ciljevima ove inicijativne grupe će u podne zamračiti ekrane ili tokom tog dana obeležiti svoja štampana izdanja crnim znakom koji simbolizira medijski mrak sa kojim se već godinama suočavamo u Srbiji. Grupa će distribuirati uputstva za ovu koordiniranu akciju kroz svoje kanale, a svako ko želi da se priključi može da pošalje mail na stojimuzvranjske@gmail.com. "

Saopštenje potpisuju zajednički: Asocijacija nezavisnih elektronskih medija - ANEM, Asocijacija medija, Asocijacija online medija, Beogradski centar za ljudska prava, Balkanska istraživačka novinarska mreža - BIRN, Biro za društvena istraživanja, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije - CINS, Centar za praktičnu politiku, CRTA, Dnevni list Danas, Fondacija Slavko Ćuruvija, Građanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava, Južne vesti, Komitet prava za ljudska prava - YUCOM, KRIK - Mreža za istraživanje kriminala i korupcije, Kuća ljudskih prava, Lokal Pres - Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija, Media i reform centar Niš, Nedeljnik Kikindske, Nedeljnik Novi magazin, Nedeljnik Vreme, Nezavisno društvo novinara Vojvodine - NDNV, Nezavisno udruženje novinara Srbije - NUNS, Peščanik, Transparentnost Srbija.

Kao i uvek do sada, City radio se pridružuje i ovoj inicijativi i aktivnostima za odbranu slobode medija i izražavanja i učestvovaće aktivno u svim dogovorenim i koordinisanim aktivnostima, počevši od četvrtka, 28.septembra. Jer bez slobodnih i dostojanstvenih medija nema ni slobodnog društva ni dostojanstvenih građana.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije