Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

01. 12. 2017. Niš

Autor: Redakcija Izvor: GRUBB centar Niš, City radio

GRUBB Stories 3 u slavu romskog nasleđa

29. novembra u Dečjem kulturnom centru u Beogradu održana je promocija knjige GRUBB Stories 3, treće u nizu knjiga koju su napisali mladi Romi na radionicama kreativnog pisanja u GRUBB centrima u Nišu i Beogradu. Jedinstvene u svetu, jer su ih napisali mladi Romi, ove priče su prevedene na engleski, nemački i francuski jezik u saradnji sa učenicima internacionalnih škola Chartwell International school i Nemačke škole.

Knjigom GRUBB Stories 3 -  My Elders, naši mladi pisci slave svoje romsko nasleđe tradicionalnim usmenim pričama koje su zabeližili od starijih generacija. Naši pisci kreativci su kroz razgovore koje su vodili sa svojim starijim članovima porodice, bakama, dekama, saznali mnogo toga o tradiciji, o tome kako su stariji nekad živeli, zabeležili su priče o običajima koji prate svadbe, rođenje deteta, ali i običaje koji su vezani za različite praznike, ima tu čak i recepata za ukusna tradicionalna jela. Tu su i legende, bajke, uspavanke i verovanja pa je ova knjiga prava mala riznica romske tradicije.

Knjiga je ilustrovana fotografijama nastalim na radionicama fotografije koje je u GRUBB centrima vodio poznati fotograf Ferante Feranti. To su dirljivi portreti naših starijih koji na pravi način dopunjuju priče naših talentovanih pisaca.

Promocija knjige upotpunjena je izvođenjem prilagođene verzije mjuzikla GRUBB SHOW. Sa puno ljubavi, entuzijazma i šarma mladi Romi svoju realnu priču prenose u nezaboravno pozorišno iskustvo, mjuzikl sirove energije i neodoljivih ritmova. GRUBB show je nastao u saradnji naših talentovanih polaznika koji su napisali pesme i muziku, i velikih umetnika scenske umetnosti, predvođenih svetski poznatim rediteljem Seržom Denonkurom. I ovaj mjuzikl, kao i priče iz naše knjige, govori o životu Roma, o običajima, svakodnevnim problemima, o ljubavi, o prijateljstvu, o svemu onome što čini naš život i sve to kroz spoj tradicionalne romske muzike i modernog hip-hop zvuka. 

Ovaj događaj bio je multikuturalnog karaktera i prisustvovali su mu đaci iz internacionalnih škola sa kojima GRUBB sarađuje, ali i ostalih beogradskih osnovnih i srednjih škola zajedno sa decom migrantima koji sada krče put društvenoj integraciji. GRUBB osnažuje mlade Rome da budu ponosni na svoje poreklo i kulturno nasleđe, i ovo je bila prilika da svojim vršnjacima pokažu da umetnost ima snagu da ruši klišee i predrasude i menja svet. Priče, muzika, pesma, fotografije univerzalnim jezikom ljubavi ujedinile su sve školarce, velike i male, koji su u Dečjem kulturnom centru pružili podršku svojim talentovanim kreativnim drugarima iz GRUBB centara.

GRUBB fondacija u svojim centrima u Beogradu i Nišu, više od 10 godina podstiče redovno školovanje oko 700 dece mlađe od 18 godina, ali i muzičko i plesno stvaralaštvo. GRUBB je laureat ovogodišnje prestižne nagrade Evropske komisije, dodeljene u Briselu, za najbolji projekat u Srbiji koji podstiče inkluziju Roma. Već treću godinu za redom Ministarstvo kulture i informisanja Srbije podržava GRUBB projekte.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage