Home  |  Vesti  |  Društvo  |  Udruženje za negovanje tradicije Sremca: Podržati ideju za spomenik kralju Milanu Obrenoviću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

06. 12. 2017. Niš

Autor: Zorica Milenković Izvor: City radio

Udruženje za negovanje tradicije Sremca: Podržati ideju za spomenik kralju Milanu Obrenoviću

Udruženje za negovanje tradicije PNG “Stevan Sremac” pozvalo je sve svoje članove da podrže inicijativu gradskog Saveta za kulturno stvaralaštvo, na čelu sa arhitektom i humanitarcem Hadži Ivanom Redijem, inače članom Udruženja, da se naredne godine u Nišu podigne spomenik kralju Milanu Obrenoviću.

Udruženje podržava inicijativu pre svega jer je knez Milan Obrenović ukazom iz 1878. godine osnovao najstariju nišku gimnaziju. Pored toga, neki od članova udruženja ističu velike zasluge kralja Milana Obrenovića za tadašnji razvoj Niša, koji je smatrao svojom drugom, ako ne i  prvom, prestonicom, i smatraju da takav spomenik treba da bude zaista impozantan.

Kako saznajemo, Zavod za urbanizam grada Niša nije prepoznao značaj podizanja spomenika kralju Milanu na trgu koji nosi njegovo ime. 

U toku decembra biće stavljen na javnu raspravu Urbanistički projekat uredjenjaTrga kralja Milana.

“Samo jasnim stavom nas građana moguće je nešto učiniti da se utvrdi lokacija na trgu i stvori jedinstvena prostorna kompozicija simbola - vojske, naroda i kralja Milana - kojom bi se, pre svega, izrekla naša velika zahvalnost za sve što je učinjeno pre 140godina”, rekao je Hadži Ivan Redi, idejni tvorac inicijative o podizanju spomenika kralju Milanu Obrenoviću. 

Članovi Saveta za kulturno stvaralaštvo su se jednoglasno složili da bi u avgustu naredne godine, kada Srbija slavi 140 godina nezavisnosti, a četiri okruga: Niški, Pirotski, Toplički i Vranjski pripajanje matici zemlji, kao i Niš koji slavi 140 godina slobode, spomenik trebalo da "ugleda svetlost dana".

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage