Home  |  Vesti  |  Društvo  |  Vera:"Jako je važno da imenujemo to što jesmo, jer ako ne imenujemo - onda ni mi ne postojimo"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Društvo

23. 11. 2017.

Autor: Ivana Petrović Izvor: City radio

DE PROFUNDIS - IZ DUBINE DUŠE (2)

Vera:"Jako je važno da imenujemo to što jesmo, jer ako ne imenujemo - onda ni mi ne postojimo"

Slovo L iz skraćenice LGBT pripada još jednoj značajnoj grupi osoba drugačije seksualne orijentacije. U jezičkom smislu najnevidljivije jer sama reč lezbejka se nerado izgovara u javnom prostoru. Zašto je to tako, odakle termin lezbejka vodi poreklo i šta to sve čini lezbo egzistenciju , objasnila nam je energična, pametna žena, koja se od većine vršnjakinja razlikuje jedino po tome što emotivne odnose gradi sa drugim ženama. Kako izgleda ta borba za osnaživanje i ravnopravan tretman u društvu, govori Vera. De profundis. Iz dubine duše.

"U srpskom jeziku je pravilno da se kaže lezbejka, u hrvatskom je lezbijka, a kod nas se pogrdno tako naziva, odnosno pokušava se da se nametne taj termin, baš kao što se pokušava nametanje izraza homoseksualizam. Ne može da postoji homoseksualizam jer –IZAM je neki pravac. Reč vodi poreklo iz grčkog jezika i vezan je za ostrvo Lezbos, gde je Sapfo živela. To je poznato." - počinje Vera zanimljivu priču o tome ko su zapravo lezbejke, otkada se za taj pojam zna i gde leže koreni fobije koji društvena zajednica i dalje ima prema njima.

Sapfo je bila velika pesnikinja antičke Grčke koja je volela žene, pevala o ženama. Bila je velika umetnica, a kako Vera kaže, i prosvetiteljka, koja je,  još u ta vremena, otvarala škole za žene. Pored toga Sapfo je i jedna od prvih feministkinja o kojima postoji zapis.

Vera kaže da su lezbejke, kroz istoriju našle to mesto kao nešto sa čim mogu da se identifikuju jer je jako važno da se da ime njihovoj egzistenciji. Lezbejke su nevidljive. Postojala je inicijativa nekih desničara sa sadašnjeg ostrva Lezbos da se zabrani lezbejkama da koriste  taj termin  za svoju egzistenciju, zato što to znači stanovnica ostrva.  Međutim, Vera smatra da je to besmisleno pošto je Sapfo baš tamo živela i to, na neki način, predstavlja nasleđe lezbejske zajednice. 

Pojam lezbejske egzistencije pokriva nekoliko važnih aspekata života lezbejke a ne samo seksualni kako se obično u heteronormativnom društvu smatra. 

"To znači da mi, zapravo, živimo živote kao i svi ostali ali smo na neki način drugačije zato što smo usmerene ka ženama, zato što volimo žene, gradimo emotivne i seksualne veze sa ženama i u tom smislu to nas razlikuje od drugih žena, drugih muškaraca zato što se pretpostavlja da smo sve heteroseksualne i pretpostavlja se da moramo da živimo onako kako je propisano – da sklapamo brakove sa muškarcima, da imamo decu, da zavisimo emotivno, finansijski i seksualno od muškaraca." - kaže naša sagovornica i dodaje da su stalni pratioci lezbejske egzistencije - diskriminacija i lezbofobija.

Kako se boriti protiv njih u Srbiji danas? Zašto su lezbejke višestruko diskriminisane? Ko su poznate žene koje su volele druge žene? Kako je poznata spisateljica Jelena Dimitrijević, premda udata, "žene volela na način na koji to rade muškarci"? Na ova i još mnoga pitanja odgovore možete čuti ako poslušate drugi nastavak mini radijskog  serijala  De profundis - Iz dubine duše.

 

Realizaciju serijala je omogućio Ženski prostor.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije